"Хамас" обмисля ново предложение за примирие с Израел

Исмаил Хания

Исмаил Хания

Радикалното движение "Хамас" обяви днес, че ще проучи ново предложение за примирие с Израел, часове след като израелски командоси убиха трима палестински екстремисти в болница на Западния бряг, предаде Ройтерс.

Медията подчертава риска от разпространение на войната в Газа и на други фронтове, докато израелските сили водят битки с бойците на "Хамас" в Ивицата Газа.

Сблъсъци в северната част на Газа принудиха още палестинци да избягат в по-сигурни райони, докато южни част на крайбрежния анклав бяха мишена на израелски въздушни удари.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания заяви, че ислямистката групировка е получила предложение за примирие след преговори в Париж. Той уточни, че ще проучи плана и ще посети Кайро за дискусии по него. Приоритет на радикалната организация е прекратяване на израелската офанзива и пълно изтегляне на израелските сили от Газа, каза той.

Хания не даде детайли за предложението, но то идва след разговори в Париж с участието на шефа на ЦРУ, на катарския премиер, на шефа на "Мосад" и на египетския му колега.

И докато Западният бряг, който палестинците предвиждат да бъде част от евентуална независима държава, е свидетел на ръст на насилието още преди началото на настоящия конфликт миналия октомври, акцията в болницата може да подхрани още по-голямо напрежение.

На видеокадри се виждат около десетина войници, включително трима в женски дрехи и двама, облечени като палестински медицински персонал, да преминават въоръжени през коридор на болницата "Ибн Сина" в град Дженин.

"Хамас" заяви, че единият от убитите е техен член. Другите двама са братя от групировката "Ислямски джихад", единият от тях се лекувал в болницата.

Израелските военни съобщиха, че единият от убитите имал пистолет, а случилото се показва, че екстремистите използват райони с цивилни и болници за убежища и човешки щит. По-рано "Хамас" е отричал подобни обвинения, припомня Ройтерс.