„Хамас“ обвини ООН, че "заговорничи" с Израел

Според терористите, служителите на ООН са се подчинили "на диктата на окупацията"

Управляващите в Газа власти на "Хамас" обвиниха Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), че "заговорничи" с Израел за "принудителното разселване" на населението от северната част на Ивицата Газа към южната ѝ част, предаде Дарик с позоваване на Франс прес.

Агенцията и нейните служители "носят отговорност за тази хуманитарна катастрофа", се казва в изявление на Саламех Маруф, ръководител на пресслужбата на властите на "Хамас". Според терористите, представителите на ООН са се подчинили "на диктата на окупацията още от първия момент, изоставяйки позициите си и абдикирайки от отговорността си към стотици хиляди жители" на северната част на Газа.

Ръководителят на пресслужбата осъди явния според него сговор между агенцията на ООН и "окупацията (Израел, бел. АФП) и нейните планове за принудително разселване".

Хиляди палестинци избягаха днес пеша от северната част на ивицата Газа, докато Израел затегна хватката си в град Газа, за да ликвидира терористите от "Хамас".

Говорител на израелската армия заяви, че "хиляди жители на северната част на ивицата Газа откликнаха на призивите на израелската армия и сега се отправят на юг".

Израелските войници, които от 27 октомври водят ожесточени сухопътни боеве срещу "Хамас", вече са в центъра на Газа, заяви снощи министърът на отбраната Йоав Галант. "Ивицата Газа е най-голямата терористична база, изграждана някога", добави той вчера, като подчерта, че войниците "затягат хватката си" около град Газа - най-гъсто населената част от територията, където "Хамас" е изградил мрежа от тунели.