"Хамас" отказа нова сделка с Израел, отхвърли и едноседмично примирие

Исмаил Хания

Исмаил Хания

Палестинската групировка Хамас е отхвърлила предложението на Израел за едноседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на заложници.

Това разкри The Wall Street Journal, цитиран от News.bg. Водещият делови вестник се позова на египетски източници.

Според изданието лидерът на Хамас Исмаил Хания по време на посещение в Египет и среща с представители на разузнаването "уж е заявил, че е там, за да настоява за пълно прекратяване на огъня и увеличаване на хуманитарната помощ" като условие за започване на каквито и да било преговори.

Той също така е поискал освобождаването на всички палестински затворници в замяна на 100 заложници.

Палестински служител заяви: "Позицията на Хамас остава непроменена: те нямат желание за хуманитарна пауза, Хамас иска пълен край на израелската война в Газа."

Ден по-рано вестник "Джерусалем пост", позовавайки се на информирани източници, писа, че Израел е информирал Катар, че е готов за поне едноседмично прекратяване на военните действия. В замяна Израел иска освобождаването на 40 заложници, които Хамас все още държи в анклава.

По-рано израелски медии съобщиха, че военният кабинет на Израел обсъжда нова сделка с Хамас за освобождаване на заложниците.

Според "Джерусалем пост" същият въпрос е бил обсъден на разговорите в Норвегия между Дейвид Барни, ръководител на израелската разузнавателна служба "Мосад", и министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

В същото време Хамас излезе с изявление, в което се казва, че групировката няма да се съгласи на нова сделка за освобождаване на заложниците, "докато агресията срещу палестинския народ не бъде прекратена веднъж завинаги".