Хампарцумян: Икономиката трябва да създава работни места, а не да работи за лъскави коли пред скъпи заведения

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Изгодата от "Шенген" е в пропускливостта на границите, където няма да се чака, а ще се преминава директно. Ако говорим за финансова изгода, тя ще е за хората, които търгуват. Ще има негативно влияние върху Българското Черноморие, защото ще може да се ходи по-лесно в Гърция. Това го казвам почти в рамките на шегата. Истината е, че нашето Черноморие трябва да наподобява гръцкото, за да се балансират нещата. Очакват ни трудни дни, което не означава купони или хиперинфлация. Европейската икономка се забавя, а това е най-важният ни икономически партньор. Това би се отразило евентуално на фирмите, които активно търгуват. Страната ни мина през ковида, и постковидния период, и през шока от войната в Украйна по-добре, отколкото се очакваше. Това не е гарантирано, ако не си опичаме акъла и не правим правилните неща, за да може да превърнем дефектите в ефекти. Трябва да сме готови за по-трудни времена". Това заяви пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян. 

"Инфлацията не "галопира", а нарастваше рязко. Това им е работата на търговците - като видят ситуацията, да вдигат рязко цените. Цените на някои неща се върнаха, други продукти са сезонни. Краставиците най-вероятно пак ще станат 6 лв. покрай Нова година. Инфлацията като цяло няма да намалява. Обедняване ще има само за тези, които не могат да продадат уменията си и услугите и стоките, които произвеждат. Намираме се в свободна икономика и пазарна среда. Ако на някого не му вдигат заплатата, това не е работа на държавата. Обществото трябва да помага на болните и на онеправданите. И то трябва да сме сигурни, че помагаме на тези, които имат нужда. В същото време не може един човек, който е блъскал 20 г., да взима с 200-300 лева от този с минимална заплата за работа, за която не се изискват никакви умения и възможности", каза още Хампарцумян. 

"Трябва да се търси един баланс - да се увеличават лихвите, за да се потиска инфлацията, но не трябва да се случва рязко, защото ще създадем трудности на хората с кредити. Можем да очакваме по-високи лихви, но за по-дълъг период и те да бъдат поносими. И с Плана за възстановяване и развитие икономическата среда у нас нямаше да е особено различна. Зависи колко прагматично е направен той. Ако имахме един прекрасен бизнес за ядливи чашки и бъркалки - какво влияе той върху крайния резултат? Имаше идея да се прави гигантски завод за батерии, което не беше от най-рационалните неща. Ние трябва да направим икономиката си конкурентна, независимо от този план. Въпросът е парите, които идват от Европа или от инвестициите на българския капитал създава нови работни места или се опитваме да преразпределим местата на квазимонополите. В противен случай ще имаме лъскави коли пред скъпи заведения", коментира анализаторът.