Хампарцумян: Светът няма да свърши, ако не влезем януари 2025 в еврозоната

Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян

Влизането в еврозоната е по-важно като процес, отколкото като резултат. Но колкото по-рано, толкова по-добре, от гледна точка освен на всички икономическите преимущества за икономически по-активните хора, това е и една много важна геополитическа котва.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Левон Хампарцумян.

Ако не влезем януари 2025 г. няма да свърши светът, но амбицията и усилията в тази посока трябва да продължават, смята бившият шеф на "УниКредит банк".

В момента не покриваме инфлационния критерий, но има шансове това да се случи. Другото са чисто политическите намерения на хората, към които се присъединяваме, дали ни искат. Виждате с Шенген, че един да не ни иска - и не става. Няма полуеврозона, но има валутен борд, който ни държи в еврозоната по ред показатели.

Животът си поскъпва така или иначе. Парадоксално в най-големите държави някои потребителски стоки са по-евтини, което е напълно естествено - голям пазар и голяма конкуренция.

Нищо няма да стане със спестяванията ни - който има - има, който няма - няма. Просто вместо в левове ще ги мерим в евро, което и днес се случва. Влоговете автоматично ще се превалутират за сметка на държавата.

Занаяти и уменията, които физически се правят с ръце не изчезват с дигитализацията. Защо куриерските компании са сред най-богатите в момента? Търговията стана дигитална, но накрая някой трябва да вземе един пакет и да го закара от точка А до точка Б.