Харалан Александров: Бойко Борисов почти не направи грешки

Всичко това се случва в условията на драматичен срив на доверието към елитите

Бойко Борисов почти не направи грешки. Успя да намери добър баланс между извинението и обещанието. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в предизборното студио на "Нова тв".

"Премиерът удържа дългата перспектива и оптимизма, че България може да се развива добре. Всичко това се случва в условията на драматичен срив на доверието към елитите, за което допринесоха всички политици.  Този процес, който се отключи по време на тази кампания и преди нея, е почти с характеристиките на автоимунно заболяване за политическата класа", смята той.  

„Цената, която ще плати БСП и нейното настоящо лидерство ще потвърди тезата, че говоренето срещу Европа е разрушително”, заяви социалният антрополог Харалан Александров.

Политическият анализатор Петко Георгиев каза:  "Впечатляващо е, че БСП не успя да се възползва от шанса, който й предостави скандалът, в който беше въвлечен ГЕРБ."

Той подчерта, че всъщност 70% от българите не са участвали в изборите. „Рекордно ниска избирателна активност в България, а в същото време рекордно висока в цяла Европа. На нашия терен просто няма нищо интересно, което да привлече вниманието на 70% от избирателите. Да, твърдите ядра на партиите си премериха силите, да, ГЕРБ се справи, Борисов лично се справи по-добре от БСП, но като цяло има едно усещане за отваряне на вакуум в българското политическо пространство”, обясни Георгиев.

Преди това Александров заяви пред Канал 3:

"Не мога да си обясня тази разлика от 7%. Ние видяхме отново Бойко Борисов в най-добрата му форма. Той можеше да бъде прегърнат и на този фон избледня къщата в Барселона. Той в цялата си харизма се пусна да обикаля страната.

"От друга страна видяхме две доста агресивни жени, които съскаха. Не разбирате ли какво стана? Любовта победи. Борисов си върна контрола в държавата. Борисов направи това, което е правил много пъти. Бих изчакал малко, защото това е огромна разлика. Това говори, че една голяма част от хората не са казали какво е положението. Борисов направи каквото е правил и друг път - тотално обикаляне на страната", добави Александров.