Харалан Александров: Големият риск е конфликтът да напусне парламента и да се прелее на улицата

Харалан Александров

Харалан Александров

"Ситуацията - емоционална, политическа, психологическа, в която възникна този парламент, се е променила драматично. Ежемесечните изследвания на много голяма група социолози показват точно това".

Това каза пред БНР социалният антрополог доц. Харалан Александров. По думите му съществува нова ситуация и тя е отразена в тази криза, през която преминава в момента засега само парламентарната система: "Останалите институции изглеждат незасегнати, те са по-скоро въвлечени. Надявам се да удържат. Големият риск е конфликтът да бъде изпуснат, т.е. да напусне рамките на парламентарния дебат и да се прелее на улицата. Рискът да имаме още едно протестно лято е много висок, то вече започна да се случва".

Според социалния антрополог кризата е тръгнала още от протестите през 2020 година, които са изглеждали по-симпатични и са носели повече надежда, отколкото тези в момента: "Сега е следващата фаза на процеса на упадък, който започна преди 2 години. ... Тогава бяха за промяна, а сега са за оцеляване".

Доц. Александров подчерта, че хората се нуждаят от силно лидерство, защото много тревоги са се натрупали: "Някой, който да ги успокои, да им даде посока, да удържи тревогите и да ги структурира в някакво целенасочено действие, но това не се вижда на терена. Това е големият провал на това управление - то не можа да предложи удържаща рамка, а предлага красиви лозунги".

"Предвид много драматичното изчерпване на авторитета на премиера Кирил Петков и шеметния срив на неговата подкрепа си струва да бъде направено усилие да бъде сменен от мястото на министър-председател", смята доц. Харалан Александров.