Харалан Александров: Огромна част от хората са с тревожно-депресивно разстройство, засилено от войната

Харалан Александров

Харалан Александров

"Едно от най-притеснителните неща, за които никой не мисли в момента, е изключително влошеното психическо здраве на много големи групи хора". Това каза социалният антрополог доц. Харалан Александро пред "Фокус"

Той отбеляза, че огромна част от хората пребивават в състояние, което се нарича тревожно-депресивно разстройство. "Т.е., ти си от една страна потиснат, защото губиш контрол върху живота си, не можеш да се справиш, не знаеш какво да предприемеш. Каквото и да предприемеш, можеш да сбъркаш, никой не може да те ориентира, отвсякъде те заливат лоши новини и същевременно си изключително тревожен, защото носиш отговорност“, обясни той.

Социалният антрополог уточни, че в момента войната в Украйна съвсем го е влошило. "То започва с изключително бързо разтревожване на хората в отговорни позиции – т.нар. местни елити, примерно кметовете, хората от общинските съвети, местния бизнес, свързан с цените на енергоносителите, с драмите около тяхната икономика, с несигурността около проектите, които спряха, на които разчитаха малките общности“, поясни той. По думите му постепенно слиза надолу и в момента достигна до нивото на обикновените хора, които я преживяват през загубите: "Те губят сигурност, губят обаче и доходи, губят перспективи и за съжаление започва да се наблюдава нещо много сериозно, а това е, което наричаме в социалните науки "загуба на статус", добави той.