Харалан Александров: Ще бъде притеснително, ако новият главатар у нас се окаже Янев или Костадинов

Ако бъде премината червената линия за РС Македония, това може да застраши коалицията, смята Росен Карадимов

Харалан Александров

Харалан Александров

Всички искаха промяна, сега се оглеждат за стабилност (...) Яростно си търсим главатар. Може Янев или Костадинов да се окажат бъдещите главатари у нас. Затова имаме основания за притеснения. 

Така образно очерта ситуацията в страната социалният антрополог Харалан Александров, който заедно с анализаторът Росен Карадимов и политолога Петър Чолаков коментираха актуалните теми за страната – РС Македония и войната в Украйна.

Според Росен Карадимов в условия на криза може да правиш и грешка, но е важно да показваш на народа, че знаеш накъде отиваш, да не си толкова предсказуем. Народът иска да види в политиците хора, които знаят на къде ги видят. Но според мен липсва визия за държавническо лидерство, коментира Карадимов.

По неговите думи темата за РС Македония е по-деликатната в сравнение с тази за гуверньор на БНБ. Там особена позиция има БСП – това е абсолютно червена линия. И затова тя би могла да постави под съмнение коалицията, ако бъде пресечена.

Карадимов отбеляза още, че има промяна в отношенията между президента Радев и коалицията. В този момент не знам дали кабинетът се е еманципирал от президента, или Радев се е еманципирал от коалицията. Но е факт, че държавният глава леко се е отдръпнал.

Що се отнася до това какъв е хоризонта на това управление според политолога Петър Чолаков е добре коалицията да остане до края на годината. Той обаче изрази известно притеснение, защото тя успява да провокира редица скандали, като този, който сътвори министър на културата само преди броени дни.