Харалан Александров: Започнахме да напускаме политиката на омразата, Борисов не е препъни камък

Възможно е правителство, ако се произведен нов разказ, който да позволи на ПП-ДБ да запази своя електорат, смята той

Харалан Александров

Харалан Александров

Политиката на страха е популистка. По-страшна е политиката на омразата и мисля, че съзнателно започнахме да я напускаме, защото осъзнахме колко е непродуктивна. Сега ще видим как партиите ще вземат завоя и ще реализират ли една по-конструктивна политика. Така коментира в ефира на Нова ТВ днешната политическа ситуация у нас социалният антрополог Харалан Александров. 

Не мисля, че ще се стигне до правителство, по-скоро вървим към нови избори. (…) Продължава да сме в състояние на инерция. Мисля, че страхът е повече у политиците, а не у хората. ПП и ДБ са разбираемо уплашени, ситуацията у нас се променя към все по-лошо. Разбираемо е хора, които са притеснени, да се държат по-сговорливо, но не мисля, че вътрешната трансформация у тях се е случила, продължава. 

Възможно е правителство, ако се произведен нов разказ, който да позволи на ПП-ДБ да запази своя електорат. Това е усилие, което изисква много голямо политическо въображение, което липсва извън революционния екстаз, а когато този екстаз се изпари – тези партии изпаднаха в дълбока депресия, аргументира тезата си Александров.

Той посочи, че все по-влиятелен става разказа за пагубната американската политика, който вече е пуснал много дълбоки корени у нас. А за ПП-ДБ носят голяма отговорност това да се случи.

Борисов да сме смири и всичко ще се оправи е само наратив. Но за разлика от други лидери, той не е от тези, които се износват. Борисов е ключовият камък, а не препъни камък, бе категоричен Харалан Александров.