Хърватия възстановява казарми и разполага бойни машини Bradley на сръбската граница

До края на 2026 г. трябва да приключи реконструкцията на казармите

Хърватското министерство на отбраната започна процеса на възстановяване на казармите в Бели Манастир в Бараня, близо до границата със Сърбия, където ще бъдат разположени бойните машини M2A1 ODS Bradley, чийто първи контингент от 22 броя беше доставен от САЩ на пристанището в Риека в началото на декември миналата година, съобщи телевизия N1.

Механизираният батальон "Соколови", който сега използва бойните машини на пехотата М-80А, югославско производство, ще бъде преместен от Нашице в Бели Манастир, а в близко бъдеще това подразделение на хърватската армия ще бъде превъоръжено с американски бойни машини M2A1 ODS "Bradley".

На 15 януари пред членовете на парламента заместник-председателят на хърватското правителство и министър на отбраната Иван Анушич заяви, че проектът за връщане на армията в Бараня вече е стартирал и че до края на 2026 г. се планира да приключи реконструкцията на казармите в Бели Манастир, в които ще бъдат настанени между 650 и 850 военнослужещи от батальона "Соколи".

Необходимостта от преместването на един батальон се обосновава с "причини, свързани със сигурността", т.е. с опазването на границата, която е застрашена от притока на мигранти. Втората причина е от демографско естество, тъй като емиграцията от Бараня е голяма и ще бъдат положени усилия за запазване на населението, а също така се очаква присъствието на батальона да подобри икономическото положение на историко-географската област.

След реинтеграцията Хърватия не сформира гарнизон и казармата в Бели Манастир беше предадена на гражданските власти. Сега се извършва подготовка за организиране на инфраструктурата и постепенното влизане на армията, първо до края на 2025 г. - част от командването и една механизирана рота, а до края на 2026 г. - целият батальон, който ще премине на превозни средства Bradley в движение. /БГНЕС