Хасан Адемов: Предложението да не се плаща първият ден от болничния е направено по нелегитимен начин

Това не е обсъждано на Тристранния съвет, заяви депутатът от ДПС

Хасан Адемов

Хасан Адемов

Предложението да не се плаща първия ден от болничния се появи от нищото, те направено по един нелегитимен начин. Изведнъж се взима решение, което предизвика скандал. Коалиционният съвет го е предложил. Това не е обсъждано на Тристранния съвет, заяви по бТВ депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Това е осигурително плащане. Солидарно плащат работници и работодатели. Тази тема е от 2010 година, когато работодателите казаха, че това е антикризисна мярка. Няма да се реши нито един проблем, ако не се плаща първият ден от болничните. Лекарите имат право да издават до 14 дни. Аргументите са, че така ще има споделена отговорност между работници, служители и НОИ. Проблемът е в контрола. Сега се създава благоприятна среда за издаване на фалшиви болнични.
 
Липсата не ефективен контрол не може да се прехвърли като отговорност на работници и служители. Работодателите казват, че те не могат да контролират всеки работник. Има НЗОК, има „Медицински одит“. Не смятам, че неплащането на единия ден ще има ефект. Остава убеждението, че става въпрос за пазарлък. Дискусията стана една мелодрама.
 
Хасан Адемов намери прилика между увеличението на минималната пенсия и неплащането на първия ден от болничните.