Херо Мустафа: Демокрацията е невъзможна без жизнен граждански сектор

Херо Мустафа

Херо Мустафа

Навършват се 15 години от основаването на фондацията и постигнатото е докоснало живота в България. Защо ние се грижим за гражданското общество? Защо то е важно за нас? Защото една демокрация е невъзможно да съществува без жизнен граждански сектор. Това заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа, предаде репортер на БГНЕС.

Херо Мустафа подчерта, че гражданското общество се намесва там, където наистина има необходимост, то е изиграло огромна роля в българското общество, като отбеляза приноса на българските възрожденци, приноса за спасяване на българските евреи, както и още много други примери, включително подкрепата за украинските бежанци. "Станахме свидетели на немалко опити за сплашване на гражданското общество", отбеляза американският посланик и добави, че подкрепя дейността на Антикорупционния фонд, въпреки кампаниите по очерняне.

"Събрали сме се тук, за да обсъдим съществената роля на гражданското общество за една демокрация. Българското гражданско общество попълваше липсите през последните години. Гражданското общество сме всички ние", каза президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър.

Фондация "Америка за България" и посолствата на Германия, Испания, Швейцария и САЩ откриха събитие в чест на гражданските организации в България.

Директорът на Българския център за нестопанско право Надя Шабани уточни, че битките на българското гражданско общество са борбата срещу корупцията, независимата съдебна система, предоставяне на повече права на хората с увреждания, по-добра социална политика и т.н. "Едно проспериращо общество може да се случи само с участието на гражданското общество. Всички проучвания показват, че на хората в България им пука за гражданското общество", допълни Шабани.

Испанският посланик Алехандро Поланко Мата обясни, че колкото по-силен е един граждански сектор, толкова по-голяма е демокрацията в една страна. "Устойчивост на туризма може да допринесе за интеграция на места, за запазване на населението там, където наблюдаваме силно намаляване. Устойчивият туризъм позволява да се съхранят традициите и ценностите", смята той и допълни, че в България един от основните проблеми е демографията, но същевременно с това в страната ни има и много възможности за развитие. /БГНЕС