Хиляди грузинци протестират: Не на руския закон! Не искаме връщане в Съветския съюз!

Недоволството е срещу законопроекта за „чуждестранно влияние“, подкрепен от грузинското правителство

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Хиляди протестиращи протестираха в Тбилиси срещу законопроекта за „чуждестранно влияние“, подкрепен от грузинското правителство, предаде АФП.

Масови митинги обхванаха черноморската кавказка държава в продължение на почти месец, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ внесе отново законопроекта.

Тази вечер демонстранти се събраха на централния площад „Европа“ в Тбилиси.

Под проливния дъжд протестиращите скандираха „Грузия!“ и развяваха червено-бели грузински знамена и знамена на ЕС на големия площад.

„Защитаваме европейското си бъдеще и свободата си“, каза една от протестиращите, 39-годишната Мариам Меунргия, която работи в германска компания, и добави, че се опасява, че страната върви по посока на Русия.

„Не е нужно да се връщаме в Съветския съюз“, заяви 38-годишната учителка по грузински език Лела Циклаури.

Съединените щати и Организацията на обединените нации се обявиха против законодателството, като ръководителят на ООН по правата на човека изрази загриженост относно полицейското насилие срещу протестиращите.

На 30 април грузинската полиция насилствено разпръсна демонстрация, като използва сълзотворен газ и водно оръдие.

Ако бъде приет, законът ще изисква всяка независима неправителствена и медийна организация, която получава повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като „организация, преследваща интересите на чужда сила“.

"Грузинска мечта" защити законопроекта, като заяви, че той ще увеличи прозрачността на чуждестранното финансиране на НПО.