Хиляди роми окупираха общината в Бургас, призовават към насилие

Те крещят и издигат плакати, напечатани без правописни грешки

Огромно напрежение пред общината в град Бургас. Хиляди роми са се събрали на протест. Причината е спряното водоподаване в ромската махала в града, след като стана ясно, че 10 абоната имат над 100 000 лева задължения към ВиК, предава Нова телевизия.

Ромите настояват водоподаването да им бъде възстановено. Те крещят и издигат плакати, напечатани без правописни грешки, което показва предварителна организация на протеста. Те скандират "Оставка на ръководството на Общината" и настояват незабавно да им бъде пусната спряната вода.

Сред протестиращите излезе и кметът на града Димитър Николов, който обяви, че законите в страната трябва да се спазват и няма да прави компромиси с ромския етнос.

"Призовавам хората да се успокоят. Няма да допусна размирици и ескалация в центъра на града. Тези крайни призиви за насилие не ги възприемам. Правилата и законите в България важат за всички граждани. Като кмет съм длъжен да съблюдавам дали се спазват тези закони. Мога да им съдействам да си проверят партидите и кой каквото не е платил, да си го изплати. След като това се случи, ще им съдействам да бъде възстановено водоподаването”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

На мястото на протеста има и много полиция.