Холивудските сценаристи постигнаха споразумение с филмовите студиа

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Гилдията на сценаристите и студиата постигнаха предварителна сделка, което потенциално слага край на продължилата месеци стачка, която блокира Холивуд. Големите филмови и телевизионни студия и стачкуващи писатели постигнаха предварително споразумение в неделя след дни на маратонски преговорни сесии, заяви пред Си Ен Ен Гилдията на сценаристите на Америка. Това проправя път за прекратяване на историческото спиране на работата на сценаристи и актьори, което замрази производството на филми и парализира голяма част от работата в Холивуд.

"Това, което спечелихме с това споразумение – най-вече всичко, което спечелихме от 2 май насам – се дължи на желанието на членовете ни да упражни властта си, да демонстрира солидарността си, да върви рамо до рамо, да понесе болката и несигурността от последните 146 дни", се казва в имейл до членовете на WGA. Условията на споразумението не бяха оповестени веднага пред медиите.

Въпреки че споразумението все още предстои да бъде ратифицирано от членовете на WGA, която представлява повече от 11 000 писатели, това бележи значителна повратна точка в почти петмесечната стачка. Сегашната стачка се доближи до най-дългата стачка в историята на WGA – тази от 1988 г., която продължи 154 дни.

"Можем да кажем, с голяма гордост, че тази сделка е изключителна – със значими печалби и защити за писателите във всеки сектор на членството", се казва в посланието на WGA до членовете. Предварителната сделка обаче не слага край веднага на стачката. "За да бъде ясно, никой не трябва да се връща на работа, докато не бъде специално упълномощен от Гилдията. Дотогава все още стачкуваме", написаха от WGA. От там насърчиха членовете си да подкрепят стачката на актьорите тази седмица. Синдикатът на актьорите - SAG-AFTRA, също стачкува от средата на юли и представлява около 160 000 актьори. И двете холивудски стачки са продължителни и скъпи, с национално икономическо въздействие като загуби за над 5 милиарда долара, според икономисти. Индустрии като ресторанти, фирми за услуги и магазини за реквизит също усетиха ефекта от продължаващите спорове и в резултат на това трябваше да съкратят персонал./БГНЕС