Хотел върху норвежки ледник ще произвежда ток, българин ръководи проекта

В момента са ангажирани близо 41 консултанти от архитекти, инженери и други специалисти

снимка: dir.bg

снимка: dir.bg

Хотел, който освен че ще посреща гости, ще може и да произвежда ток. Звучи нереално, но проектът за електроцентралата вече е факт, а зад него стои не друг, а българин.

Свартисен е вторият по големина ледник в Норвегия и един от малкото растящи ледници в Европа. Именно там ще бъде построен първият в света хотел, който ще произвежда собствената си енергия. А изпълнителният директор на проекта е българският архитект Ивайло Лефтеров, съобщи "България он Еър".

"Основната ни цел е всъщност да създадем самоиздържане за самата сграда с пълно производство на собствената си енергия, а и на мощности извън нуждите на хотела. Да се задоволяват нуждите на околността", обясни арх. Лефтеров.

Проектът стартира през 2016 година. Чрез построяването на изцяло въглеродно независим хотел, създателите се стремят към нов модел на строителство, запазващ и околната среда. 

"В момента сме ангажирали близо 41 консултанти от архитекти, инженери...Хотелът ще има 100 стаи", уточни Лефтеров.

Според архитекта в България има потенциал за такива проекти, но администрацията трябва да заработи с частния сектор.

"За съжаление, ние малко в България се забавихме с това нещо - изпуснахме тези две златни години да променим насоката по време на кризата да използваме зелените програми, но мисля, че много нови хора биха участвали в България и биха се случили нещата, има потенциал", посочи той.

Очаква се хотелът да бъде построен до началото на 2024 година. Европейската комисия предлага до 2030 г. всички нови сгради в ЕС да бъдат въглеродно неутрални.