Как да удължим живота си с правилно хранене в напреднала възраст

Намаляване на количеството е на първо място

Има различни хранителни режими, които са подходящи за хората на различна възраст – едни храни и количества са подходящи за малки деца, други за подрастващи, различен е хранителният режим, който е подходящ за възрастните хора.

Геродиетика

Има отделен клон в науката, който се занимава с храненето на хората в напреднала възраст – геродиететика. Тя се базира на обстойно проучване на същността на стареенето и предпоставките за удължаване на човешкия живот.

Намаляване на количеството

Тъй като хората в напреднала възраст изразходват по-малко енергия, е полезно да намалят количеството на храна в дневния си хранителен режим. Ако се приеме, че за хората на възраст 20-30 години енергийната стойност на дневната дажба е 100%, то при тези над 70 години е необходимо да е около 69%. Въпреки нуждата от намаляване на количеството, е важно да се внимава хората в напреднала възраст да набавят основните хранителни съставки, които са им необходими.

Полезни и вредни храни

Освен точното количество за правилното хранене на възрастните хора, както и при всички останали, е от изключителна важност какви храни се приемат.

Нужно е възрастните хора да включат в хранителния си режим храни, които са богати на витамини, тъй като те са от особена важност за здравето.

Най–известният е витамин С. Той подсилва имунната система, поддържа съединителната тъкан, хрущялите и сухожилията, а също и спомага за образуването на колаген. Основно може да се набави от цитрусови плодове, ягоди, домати, червени чушки и броколи.

Друг важен за здравето витамин е D. Той спомага нормалната функция на имунната, мускулната и нервната система и влияе на устойчивостта на организма към някои заболявания. Съдържа се в храни като сьомга, риба тон, херинга, телешки черен дроб, гъби, жълтъци и други. Тъй като възрастните хора са застрашени от дефицит на Витамин D, е хубаво да включват в менюто си някои от тези храни.

Витамин А е известен с това, че е полезен за зрението, а и за здравината на кръвоносните съдове, също така подсилва имунната система и повишава активността на червените и белите кръвни телца. Храните, които са богати на витамин А са моркови, яйца, пъпеш, ананас, манго.

Друг витамин, който е особено важен за здравето е витамин В12. Липсата му в организма може да предизвика сериозни нарушения в нервната система. Дефицитът на витамин В12 може да доведе до болки и изтръпване на крайниците, загуба на равновесие, а в някои по-тежки случаи и до загуба на памет, депресия и деменция. Храните, които съдържат витамин B12 са говеждо месо, животински черен дроб, миди, риба тон, зърнени храни, мляко и млечни продукти, яйца. Трябва да се знае, че тялото съхранява излишния витамин В12 в черния дроб, така че при по-голяма концентрация ще се натрупа излишък за бъдещи периоди.

Друга група храни, които е хубаво да присъстват редовно в хранителния режим на хората в напреднала възраст е тази на млечните продукти. Те съдържат калций, който е важен за здравината на костите. Такива са млякото – прясно или кисело, сиренето, кашкавала и изварата, като обаче е важно те да са с ниско съдържание на мазнини и консерванти.

За балансираното хранене на възрастните хора е важно да приемат храни, които са богати на протеини. Това вещество е съставна част от клетките в тялото и е необходимо за поддържане на доброто състояние на мускулите, ставите, кръвта и кожата. Тъй като протеинът не се складира в тялото е важно всекидневно да бъде набавян посредством някои храни. Освен жизненоважните му функции за организма, богатите на протеин храни ни помагат да се възстановим по-бързо от физическата умора, потискат апетита и спомагат за поддържането на балансирано тегло. Такива са някои от месата, като сьомга, пъстърва, риба тон, свинско и телешко, а също и яйца и ядки.

Желязото също е от веществата, които са много важни за човешкия организъм. То спомага за образуването на хемоглобина, който отговаря за преноса на кислород от белите дробове в клетките и тъканите. Желязото също така помага за превръщането на храната в енергия. Това е причината при недостатъчния му прием да се чувства хронична умора и липса на тонус. Желязото също така е важно за имунната система, паметта и концентрацията. Храните, чрез които може да бъде набавено са морски дарове, сьомга, спанак, броколи, пуешко месо, черен шоколад и други.

Фибрите са от съществено значение за функционирането на червата. Богати на фибри храни са боб, леща, грах, кафяв ориз, овес, пълнозърнест хляб.
Приемът на течности, особено на вода, също е важен за здравето на възрастните хора. Обезводняването може да доведе до умора и констипация. Хубаво е обаче да се избягват газираните напитки и алкохола.

Сред храните, които хората в напреднала възраст е хубаво да избягват, са тези които водят до повишаване на холестерола. Това са мазните меса и колбаси, маргаринът и маслото, сметана, пилешка кожа, както и сладките изделия.

Особено вредни за здравето на възрастните хора са трансмазнините, които се съдържат основно в преработените храни. Хубаво е да се спре или поне сведе до минимум консумацията на готови закуски, солети, чипс, бисквити, маргарин, растителна сметана.

Честота на храненето

С напредване на възрастта функциите на организма се забавят. Това се случва и с храносмилателната система – храната се усвоява по-дълго и по-бавно. Това е причина да е нужно възрастните хора да приемат по-малки порции около 4 -5 

За да поддържат добро здраве и форма е важно възрастните хора да спазват хранителен режим, в които консумират подходящи за възрастта и здравословното им състояние продукти. Нужно е те да намерят подходящите храни, които освен полезни, са и по техен вкус, тъй като храненето трябва да е удоволствие.

Източник: lekar.bg