Христо Грозев: Опитът за преврат в Кремъл ще бъде повторен, този път от други лица

Христо Грозев

Христо Грозев

Това, което се случи с този опит за преврат, че Путин може да бъде свален. Убедени сме, че това, което се случи, ще бъде повторено и то по-скоро, но от други хора. Най-вероятно това ще олигарсите и ФСБ, които нямат интерес нито Путин да бъде на власт, нито Пригожин. Това коментира пред Нова ТВ разследващият журналист Христо Грозев. 

Твърденията, че следващият човек след Путин ще бъде по-опасен са част от пропагандната машина на Кремъл. Подозирам да има сценарий да дойде на власт човек като Пригожин, но такъв човек ще бъде изхвърлен от системата, от олигарсите и ФСБ, защото те не искат да живеят като в Северна Корея, коментира още той.

Грозев смята, че обратът в поведението на Пригожин може да търсим в две причини. Първата е, че Пригожин не е получил очакваната подкрепа от своите поддръжници, особено от ген. Суровикин – командващият военната операция в Украйна. Американското разузнаване е знаело, че Суровикин е бил посветен в плановете на Пригожин, който заедно с Вагнер много спокойно преминаха през част от пътя към Москва. Втората – че е имало натиск от страна на ФСБ върху семейството на Пригожин, смятат службите във Великобритания. Това, че Пригожин е криминално проявен, има рисково мислене и е пропуснал, че може да бъде притиснат чрез семейството си. И вече неговият син е бил задържан при опит да напусне Русия, посочи журналистът.

По думите на Христо Грозев ден и половина преди пуча в Кремъл са получили някаква информация за намеренията на Пригожин. В нощта на събитията е започнала трескаво общуване между шефовете на ГРУ, които са се свързвали с приятелите на Пригожин, от които освен информация, са търсили и някаква подкрепа.