Христо Иванов: Ако ще се променя Изборният кодекс, да не е с ритник, нека има комисия

"БСП гласуват всички идиотщини на ГЕРБ"

Христо Иванов

Христо Иванов

Наченките на успокояване и създаване на условия за диалог между политическите сили бяха разрушени от конфронтацията около Изборния кодекс. Такава позиция изрази пред БНТ съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

„Виждам колко трудно ще можем да се върнем обратно“, посочи той, като изрази надежда все пак разумът да се възцари.

Иванов призова към сериозен разговор за изборната система, като повтори предложението за целта да се създаде парламентарна комисия.

Той заяви, че като се обявява срещу предложените промени в Изборния кодекс ДБ отбранява правата на гражданите, „които никой не може да ги изкара, докара и т.н.“.

Според него, не става въпрос само за изборните правила, а се тества общественото мнение за сформиране на коалиция между трите партии, които първо са избрали председател на парламента и сега „заедно се опитват да прекроят целия изборен процес“.

"БСП гласуват всички идиотщини на ГЕРБ, които те са внесли между първо и второ четене в нарушение на правилника", заяви Иванов.

Според него и ДПС отбраняват този подход на „среднощно прекрояване на Изборния кодекс“.

"Бойко Борисов, той също искал други машини, ама гласува за връщане на хартията. И за превръщане на тия машини в принтери, които той е купил, ама Мадуро бил виновен. Той иначе искал диалог." – каза още Христо Иванов.