Христо Иванов: Чудовищното дете на пленената държава Пеевски се опита да вземе кормилото

Ако има шанс за мнозинство „анти-Пеевски“, трябва да се работи за съставяне на кабинет

Христо Иванов

Христо Иванов

Когато има преяждане с власт, се стига до още по-голяма концентрация на власт – или иначе казано, количеството власт е право пропорционално на корупцията. Това заяви пред бТВ бившият председател на „Да, България“ и бивш съпредседател на ДБ Христо Иванов за конфликта между Пеевски и Доган от последните дни.

„Развръзката, която наблюдаваме в ДПС е кодирана. Чудовищното дете на пленената държава – Делян Пеевски, се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко и в момента виждаме някакви опити той да бъде спрян.“ - смята Иванов.

Според него "стожерите на прехода" са започнали да се боят, че "нещата са отишли твърде далече“.

"Тук големият въпрос е, как ние – гражданите, да използваме този момент, за да върнем часовника назад, да спрем процеса на завладяване на държавата и на разгръщането на корупцията във властта, за да обърнем тенденцията“, каза още той.

Бившият депутат от редиците на ДБ коментира случващото се в ДПС като разрив между Делян Пеевски и Ахмед Доган, който „трудно може да се върне назад“. Според него „днешното изявление на Пеевски, който очевидно не е бил приет от Доган и е трябвало да се обърне писмено към него, издава паника и безсилие“.

„Това, което се случи на Росенец преди четири години, се е запечатало у мен като спомен. Тогава двете групи – протестиращите и тези, които защитаваха сградата на Доган, сякаш бяха целенасочено насъсквани да стигнат до сблъсък. Тогава двете групи се оказаха на плажа и заедно запяха химна, така че надежда има. Тя е в обикновените граждани, които искат да си върнат свободата.“ - посочи той, връщайки се към събитията от лятото на 2022 г.

Христо Иванов каза още, че без значение от произхода, вярата и езика си, българските демократи имат една обща цел – защита на демокрацията в България.

"Извън спекулациите около втория и третия мандат, тук ключовият въпрос е времето. Пеевски имаше нужда от време, за да укрепи позициите си в ДПС, защото той не получи цялата партия, като си го представяше. Той обяви, че ще бъде единствен председател след оттеглянето на Карадайъ, но след това се оказа, че е станал само съпредседател, нещо което се е опитал да скрие всячески.“ - смята той.

Според него Пеевски е имал нужда от изпълнителната власт, чрез която да презареди своето влияние върху съдебната власт, в регулаторите и в службите за сигурност, както и да упражнява все по-силен икономически натиск върху медиите.

„Промените в законодателството, свързано с хазарта в медиите, със сигурност не е нещо случайно. Това, което мен ме касае непосредствено обаче, е съдебната власт. Пеевски и Сарафов са си поставили за цел да съборят конституционната реформа, т.е. да се върнат старите норми – да имаме един безконтролен главен прокурор.“ - каза още Христо Иванов.

По отношение на предложената от ДСБ идея коалицията ПП-ДБ да поиска третия мандат с цел съставяне на „техническо правителство“, той коментира, че ако има шанс в НС да се постигне мнозинство „анти-Пеевски“, трябва да се положат усилия за съставяне на кабинет.

Междувременно обаче стана ясно, че от ПП са отхвърлили това предложение.