Христо Иванов: Плашейки хората с оръжията за Украйна, Радев обслужва руските интереси

Христо Иванов

Христо Иванов

Чрез постоянното плашене на обществото, че помагайки на Украйна, България се въвлича във война, президентът Румен Радев всъщност обслужва руските интереси.

Така коментира позицията на президента Радев, че военна помощ за Украйна увеличава рисковете за България, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Това постоянно плашене на хората всъщност поставя въпроса каква позиция заема президентът Радев. Защото цяла Източна Европа, цяла Европа помага на Украйна и никой не се въвлича във война. Нека се върнем през 40-те години и да си представим, че САЩ бяха казали, че няма да помагат на СССР във войната Хитлер, понеже искат мир - какъв мир щеше да има тогава. Това е абсурдна теза и това, че всички наши партньори намериха начин да помогнат на Украйна, този инат е най-малкото странен, меко да го кажа", остър бе Иванов в кулоарите на парламента.

По думите му отстояващите позицията за неутралитет всъщност работят за това Русия да надделее. "Това е вариант, в който България ще се окаже в един свят, в който всяка сила може да си вземе парче от чужда държава и това противоречи на националния интерес."

Освен това - даването на военна помощ всъщност ще спомогне за модернизацията на армията ни.

"Много важно е да се разбере, че темата не е само за даване на оръжия за Украйна, това е и въпрос за модернизация на Българската армия. В момента съществуват механизми, чрез които ние можeм да помогнем на Украйна, без да се лишаваме от никакви способности. Всъщност може по този начин да си помогнем за модернизацията на Българската армия", изтъкна партийният лидер.

"Демократична България" ще работи с всяка една политическа сила по предложението за изпращане на оръжие, посочи още Иванов.

Към момента в НС са входирани две предложения за военна помощ за Киев - едното е именно на ДБ, а другото - на ГЕРБ.

Лидерът на "Да, България" подкрепи обаче президента в друго - в изказаната от Радев воля да не бърза с връчването на мандатите, за да даде по-голям шанс на партиите да сформират работещо мнозинство, което да излъчи правителство