Христо Иванов: Има опасност кабинет с мандата на ПП да се превърне в пране, закачено на простира

Лидерът на „Да, България“ счита, че политическата несигурност е причина за инфлацията и кризисните ситуации у нас

Христо Иванов

Христо Иванов

В рамките на това НС може да се развиват няколко формули за съставянето на правителство. Реализирането на кабинет с третия мандат – не е оптимистичен вариант. Ако се стигне до кабинет с втория мандат на „Продължаваме промяната“ – това може да се превърне в едно пране, закачено на простира, доколкото ГЕРБ няма да носят никаква политическа отговорност. Това заяви в студиото на БНТ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. 

В основата на разделенията, според него, е неработещото правосъдие. Проблемът с главния прокурор е структурен проблем, а Гешев консумира безотговорността на главния прокурор. Политиците не се разбраха за едно нещо – по въпроса за корупцията. 

Големият проблем в България е, че обществото няма доверие в правосъдието, че политиците са с чисти ръце, което прави разговорът ни невъзможен. В този смисъл дали нашето съгласие може да е просто едно корупционно съглашение, ако не реформираме прокуратурата така, че тя да стане неутрална, коментира Иванов. 

Лидерът на „Да, България“ счита, че политическата несигурност е причина за инфлацията и кризисните ситуации у нас. А тази несигурност се подхранва от разкрачената ситуация, в която сме и постоянните призиви за излизане на страната от двата съюза – ЕС и НАТО.

По думите на Христо Иванов днешното решение на депутатите да бъде дадена военна помощ на Украйна е първа стъпка България да пристъпи към една реална политика.