Христо Иванов: Не се налага преразглеждане на управленските приоритети

Христо Иванов

Христо Иванов


Днешното заседанието на парламента се провали днес заради липса на кворум. При втория опит за регистрация в пленарната зала се регистрираха едва 67 народни представители при необходими 121. В залата бяха депутатите oт "Възраждане", БСП, "Има такъв народ", съобщи БНР. 

ГЕРБ-СДС и ДПС въобще не присъстваха, а "Продължаваме промяната - Демократична България" не се регистрира. Междувременно от сайта на НС стана ясно, че Делян Пеевски вече е председател на парламентарната група на ДПС. Досега съпредседатели на групата бяха двамата с Мустафа Карадайъ. Промяната идва, след като вчера Карадайъ подаде оставка като лидер на ДПС.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков призова ГЕРБ и ДПС да влязат в пленарната зала, защото има важна законодателна работа:

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов не може да се говори, че след местните избори е възникнала нова политическа ситуация, която да налага преразглеждане на управленските приоритети:

"Приоритетите остават същите и ние трябва да продължим да работим за тях. Всяка от партиите, от коалициите ще си направи своя анализ, но аз очаквам като преминат малко умората и емоциите да се върнем тук".

На въпрос дали ще бъде подписано коалиционно споразумение с ГЕРБ, Христо Иванов отговори, че от самото начало е настоявал всички договорки да бъдат в писмен вид. По думите му разговорът за евентуална смяна на министри трябва да се води не с други, а с премиера и вицепремиера.

Според Тошко Йорданов от ИТН "Продължаваме промяната- Демократична България" нямат моралното право да управляват след резултата, който са постигнали на местните избори.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обвърза провала на днешното заседание с вчерашната оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ:

"Трусовете в ДПС предизвикаха днешния ден на траур в парламента. Виждаме, че солидарни с това, което се случва ДПС ГЕРБ и ПП-ДБ излязоха може би, тъгувайки за Карадайъ от залата. Държавата се превръща в лична феодална собственост на двама трима човека".

Оставката на Мустафа Карадайъ беше коментирана лаконично от лидерите на парламентарно представените партии. Повечето се обединиха около мнението, че това са вътрешнопартийни работи.