Христо Казанджиев: Анонсът за „Александруполис-Бургас“ е пиар акция, обслужва индиректно интересите на "Лукойл"

Чрез доставките на ядрено гориво се осъществява сериозна корупционна схема за въздействие върху българските политици, изтъква експертът

Христо Казанджиев

Христо Казанджиев

Има пряка връзка между руското влияние в ядрената енергетика на ЕС и втората част на списъка „Магнитски“. Това посочи пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум.

„Чрез тези доставки на ядрено гориво се осъществява сериозна корупционна схема за въздействие върху българските политици. Това е илюстрация за инструментариума на Русия за корумпиране на ръководни икономически и политически кадри в страните, с които има икономически отношения“, посочи енергийният експерт.

Днес България и Гърция се договориха да проучат възможността за строеж на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас. Споразумението бе подписано от енергийните министри на двете държави при посещението на президента Румен Радев в Атина. 

„Странно е да се възстанови работата по един такъв проект. Той би обслужил само „Нефтохим-Бургас“. Рафинерията е собственост на „Лукойл“. Това е неоправдано изразходване на огромни публични средства. Анонсирането на този проект отново е по-скоро пиар акция, отколкото реалистичен подход към решаване на енергийните проблеми на България“, посочи Казанджиев.

Десетки години „Лукойл Нефтохим“ работи с петрол от целия свят, обясни той.

„Доставя се с танкери през Босфора. Едно пренастройване на транспортните маршрути за доставка до „Нефтохим“ не представлява проблем. България би могла да намери технически приложими решения за доставка на необходимия петрол. През Черно море минава петрол, който се доставя от Казахстан“.

Казанджиев обясни ,че представителите на редица политически партии злоупотребяват със съществуващите данни и перспективи за намиране на големи газови находища в българската акватория на Черно море.

„Фактите показват, че тези възможности са крайно ограничени. България може да се обърне към възможностите за добив на природен газ на сушата. Съществуват такива, но трябва да се вземат някои непопулярни решения“.