Христо Стоичков с изненадващо изявление: България ще бъде на европейското

Той рязко промени позицията си, след като по-рано обяви, че българският футбол е в голяма беда и евентуално класиране е невъзможно

Христо Стоичков

Христо Стоичков

Христо Стоичков заяви, че България ще се класира за европейското първенство. Думите му дойдоха пред унгарския index.hu дни преди решителния мач с Унгария.

Националният отбор приема съперника си на 8 октомври в София. При успех след месец България ще играе на националния стадион с победителя между Исландия и Румъния в пряк спор за място на европейското.

"Националният отбор е изграден от млади, талантливи футболисти, повечето от които играят в българското първенство", каза Стоичков.

Той допълни, че на отбора му е липсвал късмет в последните две срещи - при равенството 1:1 с Ирландия и при поражението с 0:1 срещу Уелс в Лигата на нациите. През 2019 и 2020 г. България има една победа, четири равенства и осем загуби във всичките си срещи.

Унгарците са с осем места по-напред в световната ранглиста, като са 52-и, но според Стоичков това не означава нищо. "Мачът ще е в София на Националния стадион "Васил Левски". Ще има 20 000 зрители, всички те ще са българи. Те ще са 12-ият играч на нашия отбор. Не мога да си представя да не спечелим. А след това ще приемем също Исландия или Румъния. Ще бъдем на европейското първенство".

След разрешението на УЕФА на "Васил Левски" може да има до 30% или около 13 000 зрители. До момента обаче няма отговор от министерството на здравеопазването, чиято действаща заповед позволява присъствието на до 1000 зрители в сектор или общо 4000 на стадиона. БФС помоли за разрешение и очаква отговора.

Стоичков, който е коментатор в мексиканска телевизия в САЩ, заяви преди седмица в София, че голямата беда за българския футбол е, че малко българи играят в отборите. Тогава той посочи, че евентуално класиране за европейското ще е много трудно. "Не си мислете, че с Унгария ще бъде лесно. Ще видите. Като нямаме качество, какво класиране искаме? Въпреки това всичко е възможно."

(Източник: Дневник)