Христо Стоичков: Внучката е купата, която вдигам сега

Аржентина ще е световен шампион, а Франция ще е на финал

"Няма как да бъдем на Световното, не сме заслужили, на каква основа да сме там, били сме Швеция и Холандия, но какво от това, да престижно е, но във важния мач срещу Беларус губим. Това ти е възловия мач. Не искам да ме командват, този ще играе, този няма да играе, нека се трудят, не искам да съм там. Ще се радвам, ако някой вземе Златната топка, когато играех, исках да стана Футболист на годината, за да изпреваря Христо Бонев, бил съм Спортист на годината, пет пъти Футболист на годината. След мен са двамата Петрови - Стилиян и Мартин, и Бербатов",  заяви Христо Стоичков в интервю за Нова те, в което говори за успехите си във футбола, за това, което го радва в момента, за нещата в спорта, като не пропусна да каже и кой ще е новият световен шампион.

 „Аржентина ще е световен шампион, а Франция ще е на финал. Това е последната голяма възможност на Меси, желая му го от сърце“, заяви Христо Стоичков.

"Внучката ми Мия, ме прави много щастлив, на този етап по-голямо от това щастие няма, това ми е купата, която вдигам сега всеки ден, ако кажа, че по 20 часа съм с нея, няма да повярвате. Със спорт 100 % ще се занимава, няма да е футбол", призна той.

"Страхотно, голям и красив град е Париж, но два пъти падна в българските крака, 1993 година, когато с великолепна игра се класирахме за Световното първенство с двата гола на Емил Костадинов. В Париж спечелих Златната топка. Няма да има такова преживяване. Ония Мондиал също. Преживяването е нещо страхотно, погледвах жена ми, погледвах Йохан Кройф.На най-високото стъпало, да си тръгнал от една малка България, няма как да се опише и обясни", обясни.

"Имахме този шанс през 1993 година, това поколение на нашите футболисти, играехме на запад, елиминирахме Франция, направиха промени, след това станаха световни шампиони, елиминирахме Германия, направиха промени и станаха европейски шампиони през 1996 година. Ние не може да си направим изводи, ние сме от днес за днес, нямаме стратегия за нашия спорт, днес излизаме трябва да победим с 3:0, утре какво ще стане не знаем, много са проблемите, няма основа, ще изкараме един спортист, двама, не можем да се класираме на голям форум, детско-юношеският футбол го няма, чакаме медали от борбата, от волейбола, но имаме една зала, в гимнастиката имаме успехи, но там са Илиана Раева, Мария Петрова, всички треньори в екипа на Раева се трудят страхотно", коментира още Стоичков.

"Христо Стоичков е един, на техния стадион няма да се роди такъв, говоря за тези с другия екип. Преди 1990 година имаше много ред и дисциплина, имаше казарма, имаше училища, спортни училища, сега няма дисциплина в училище, държавата ни се закрива, затова няма спорт".

Той получи специално послание от Жоел Киню, който не  отсъди дузпа за игра с ръка на Костакурта по време на полуфинала между Италия и България по време на САЩ 1994.

"Това е част от човешката природа, всеки има своята философия, това е въпрос на лично възприятие на нещата, тази продължителна злопаметност не е добра. Стоичков е институция не само в България, но и в света, трябва да приемеш решенията на хората, грешките са част от играта", заяви Киню.