Лакердата не е вид риба, а специфичен начин за приготвяне на някои по-мазни и едри риби. Това е и една от традиционните и най-вкусни рецепти за обработка на черноморския паламуд.
Необходими продукти:
1 по-голям паламуд (между 1 и 2 кг)
Морска сол
Дафинов лист
Черен пипер на зърна
1 или 2 лимона
Мазнина (зехтин или олио)
Начин на приготвяне:
Изчистете рибата от вътрешностите, като с фино ножче отстраните кървавите съсиреци около централната гръбначна кост. Измийте добре изчистената риба и отстранете главата, опашката и перките по гърба и корема.
Нарежете паламуда на шайби с дебелина около 2.5-3 см. След това поставете шайбите в голяма купа и ги залейте със студена вода, която да покрие рибата. В продължение на 12 часа сменете поне 5-6 пъти водата, за да се изчисти месото от кръвта.
Когато рибата побелее, а водата остане бистра, оставете шайбите да се оцедят в гевгир. Пригответе си саламура за мариноването на рибата – в 3 л студена вода разтворете 2 супени лъжици морска сол. Ако маринатата е малко по-солена, не се притеснявайте, защото рибата ще поеме толкова сол, колкото й е необходимо. Върнете нарязаните на шайби риба отново в купата и я залейте със саламурата. Така рибата трябва да престои между 15 и 24 часа.
След това я извадете, оставете я да се изцеди в гевгир и я подсушете внимателно с кухненска хартия. През това време загрейте на котлона около 350 мл. слънчогледово олио или зехтин. Преди да започне да се запържва, го отстранете от котлона и го оставете да се охлади.
Междувременно започнете да редите шайбите от риба в стъклен буркан - най-долу на буркана поставете няколко зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа и кръгче лимон и поставете един ред от нарязаната на шайби риба. След всеки ред риба поставете зрънца черен пипер, листенца дафинов лист и резен лимон. Старайте се да наредите рибата плътно в буркана. Най-отгоре завършете с черен пипер, дафинов лист и резен лимон. Така подредената риба залейте с изстиналата мазнина, като се стремите тя да проникне във всички части на буркана, така че мазнината да покрие с няколко милиметра и последните парчета риба.
Затворете буркана плътно, като внимавайте по капачката да няма ръжда. Така приготвеният паламуд оставете на хладно място. След 7 дена вече може да консумирате готовата лакерда. Месото на паламуда става изключително нежно и крехко.
Рибата е отлично предястие, което може да похапнете с препечена филийка с масло, паста от авокадо или печен чесън, или друга основа – по ваше желание.
Може да приготвите и хапки с лакерда, които да комбинирате с маринован чесън или кисели краставички.
Мазнината от рибата може да използвате като дресинг за овкусяване на зелени салати.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене