16 Декември, 2025
/

Лакерда

Лакерда

снимка: Faktor.bg

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Лакердата не е вид риба, а специфичен начин за приготвяне на някои по-мазни и едри риби. Това е и една от традиционните и най-вкусни рецепти за обработка на черноморския паламуд. 

Необходими продукти:

1 по-голям паламуд (между 1 и 2 кг)

Морска сол

Дафинов лист

Черен пипер на зърна

1 или 2 лимона

Мазнина (зехтин или олио)

 

Начин на приготвяне:

Изчистете рибата от вътрешностите, като с фино ножче отстраните кървавите съсиреци около централната гръбначна кост. Измийте добре изчистената риба и отстранете главата, опашката и перките по гърба и корема. 

 

Нарежете паламуда на шайби с дебелина около 2.5-3 см. След това поставете шайбите в голяма купа и ги залейте със студена вода, която да покрие рибата. В продължение на 12 часа сменете поне 5-6 пъти водата, за да се изчисти месото от кръвта.

 

Когато рибата побелее, а водата остане бистра, оставете шайбите да се оцедят в гевгир. Пригответе си саламура за мариноването на рибата – в 3 л студена вода разтворете 2 супени лъжици морска сол. Ако маринатата е малко по-солена, не се притеснявайте, защото рибата ще поеме толкова сол, колкото й е необходимо. Върнете нарязаните на шайби риба отново в купата и я залейте със саламурата. Така рибата трябва да престои между 15 и 24 часа.

 

След това я извадете, оставете я да се изцеди в гевгир и я подсушете внимателно с кухненска хартия. През това време загрейте на котлона около 350 мл. слънчогледово олио или зехтин. Преди да започне да се запържва, го отстранете от котлона и го оставете да се охлади.

 

Междувременно започнете да редите шайбите от риба в стъклен буркан - най-долу на буркана поставете няколко зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа и кръгче лимон и поставете един ред от нарязаната на шайби риба. След всеки ред риба поставете зрънца черен пипер, листенца дафинов лист и резен лимон. Старайте се да наредите рибата плътно в буркана. Най-отгоре завършете с черен пипер, дафинов лист и резен лимон. Така подредената риба залейте с изстиналата мазнина, като се стремите тя да проникне във всички части на буркана, така че мазнината да покрие с няколко милиметра и последните парчета риба.

 

Затворете буркана плътно, като внимавайте по капачката да няма ръжда. Така приготвеният паламуд оставете на хладно място. След 7 дена вече може да консумирате готовата лакерда. Месото на паламуда става изключително нежно и крехко.

 

Рибата е отлично предястие, което може да похапнете с препечена филийка с масло, паста от авокадо или печен чесън, или друга основа – по ваше желание.

 

Може да приготвите и хапки с лакерда, които да комбинирате с маринован чесън или кисели краставички.

 

Мазнината от рибата може да използвате като дресинг за овкусяване на зелени салати.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза