Human Rights Watch: Руски военни продължават да отвличат, измъчват и убиват хора в окупирани райони на Украйна

Международната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW) публикува доклад за военните престъпления на руската армия в окупираните територии на Южна Украйна - в Херсонска и Запорожка област. Става дума за изтезания, отвличания и убийства на цивилни и военнопленници, съобщава The Insired.

Правозащитници на HRW, които са провели разговори с  десетки хора от Херсон, Мелитопол, Бердянск, Скадовск и още 10 града в Херсонска и Запорожка област,  описват 42 случая, в които най-вероятно руски военни са замесени с изчезването на цивилни граждани Много от тях са били измъчвани преди това. HRW документира и доказателства за изтезания на трима пленени членове на силите за териториална отбрана. Двама от тях са починали.

В доклада се отбелязва, че целта на тези военни престъпления е да се получи информация от похитените лица и да се сплашат хората, за да не се съпротивляват на окупаторите.

Описвайки страха, който са изпитали от жителите на окупираните градове, херсонски журналист споделя пред правозащитниците Human Rights Watch: „Не знаете кога ще дойдат за вас и кога ще ви пуснат“.

Русия отрича да е замесена в престъпления в Украйна. Коментирайки обвиненията за кланета в Буча и други населени места в Киевска област, Руската федерация нагло твърди, че това е „инсценировка“ или става въпрос за реални убийства, извършени от украинските военни.

Превод: Faktor.bg