Емблематичният балетист Баришников се опълчи на Путин: Руският ви свят няма да просъществува, докато има хора като нас

Михаил Баришников, снимка: ЕРА/БГНЕС

Михаил Баришников, снимка: ЕРА/БГНЕС

Легендарният балетист, известен с активната си гражданска позиция, остро критикува руския президент Владимир Путин за войната в Украйна. През март заедно с писателя на детективски романи Борис Акунин и известния икономист Сергей Гуриев, Михаил Баришников започна благотворителна кампания за набиране на средства в подкрепа на Украйна, наречена "Истинска Русия".

"Хора като нас донесоха повече чест на руския свят, отколкото всичките Ви не особено прецизни боеприпаси с прецизно насочване", казва в отворено писмо до Путин емблематичният танцьор, който се прочу с това, че през 1974 г. дезертира в Канада. Изявяващият се и като актьор танцьор има в биографията си номинация за филмовите награди Оскар и Златен глобус.

"Вашият руски свят, светът на страха, светът, в който горят украински учебници, няма да просъществува, докато има хора като нас - истинските руснаци, имунизирани срещу тази чума в детството си", добави той.

"И нашият свят ще продължи да живее въпреки всички ваши забрани", каза 74-годишният Баришников, който е роден в Латвия от родители руснаци.

"Ние знаем как да запазим ценностите на истинския руски свят. А вашият ще умре от собствените си страхове, ако не се събуди".

Баришников публикува писмото, след като Москва блокира уебсайта на "Истинска Русия" миналия месец.

Проектът вече е събрал средства в размер на над 1,2 милиона евро. /БГНЕС