Мирните намерения на Русия са трик, агресията ще спре, когато руските войски бъдат победени и панически избягат от Украйна

Войната може да свърши само с победа

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Игор Ейдман*

Започна да изтича информация, че преговорите между Русия и Украйна са били близо до успех и Путин, както се твърди, при определени условия е готов да изтегли войските, които нахлуха в Украйна. Както казва един класик - не вярвам. За Путин завладяването на Украйна е фикс идея. Той не веднъж говореше за нея и докато е на власт, няма да се откаже от това.

Очевидно "мирните намерения" на руската делегация са тактически трик за прекъсване на новите американски доставки на противовъздушни и други оръжия, които биха могли да бъдат отменени, тъй като така или иначе "мирът е близо". Целта на това затишие е да се спечели време за укрепване на позициите на Кремъл.

Мисля, че не случайно делегацията на Путин е от хора на много ниско ниво във властта,  така че нейните обещания винаги Русия могат лесно може да се отметне от нейните обещания

Възможоно е да има само два варианта за по-нататъшно развитие на събитията.

1. Тактическа измама. Властта в Кремъл да печели време, като се опита да  успокои малко помалко западната общественост с надеждата за бърз мир, така че под предлог за "напредък в преговорите" да осуети осъществяването на помощ за Украйна и намали натиска на Запада упражняван върху Русия.

2. Стратегическа измама. Путин наистина ще поиска прекратяване на огъня, но само за да нанесе отново удар по-късно, в по-добра ситуация за себе си.

Агресията на Путин ще спре само когато (точно когато, а не ако) руските войски бъдат победени и панически избягат от Украйна. Всякакви междинни варианти в крайна сметка ще доведат единствено до нова военна ескалация.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.

Превод: Faktor.bg