Атанас Пеканов: Дори да не внесем сега Плана за възстановяване, парите от Европа не са застрашени

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

Не би трябвало да има забавяне във влизането в еврозоната. Но трябва да се правят конкретни стъпки. Има ползи, има рискове и негативите. И това зависи от националните решения, които се вземат. Бъдещ редовен кабинет ще прецени точния момент за влизане в еврозоната. Това коментира в ефира на Би Ти Ви вицепремиерът Атанас Пеканов.

Позитивите са повече от влизане в еврозоната, но гражданите трябва да бъдат информирани на експертно ниво, за да ги подготвим за този момент. Трябва да има приемственост, защото ако е няма, ще има негативен ефект в обществото, подчерта той и добави, че се спекулира с темата, като се поставя акцент върху опасността от повишаване на задлъжняването и ръст на инфлацията. 

Трябва да имаме предварителен план за влизане в еврозоната, мониторинг и контрол на цените са най-важните части в него. Гражданите трябва да бъдат защитени. Планът взе всички най-добри практики от други европейски цени, посочи вицепремиерът. 

По думите му високи нива на инфлация през лятото бяха очаквани. Това са тенденциите в цяла Европа. У нас имаме малка безработица, което показва, че икономиката върви добре. С икономическото възстановяване върви с повишаване на инфлацията, обясни Пеканов.

Той разясни и какво се случва с Плана за възстановяване и развитие, по което България ще получи сериозни пари от ЕС. 

Декарбанизация на икономиката липсва в Плана за възстановяване и развитие. По зелената сделка няма изработена визия. Затова най-вероятно ще ни го върнат, ако сега го внесем в ЕС. Темата е трудна, ще стане по-трудна и изисква отговорни решения. Сега ще се опитаме да направим ясна стратегия, как да защитим интересите на хората. Важно е да видим алтернативните енергийни мощности и как по фонда за справедлив преход да направим работни места със сериозни заплати за хората, които работят във въглищните централи. Трябва да се движи процесът затова се водят активни разговори по тази тема. Парите ни от Европа не са застрашени, но трябва да се бърза, защото бизнесът има нужда от тези пари, категоричен бе Атанас Пеканов.