България иска временно спиране на изпълнението на разпоредбите в Пакет "Мобилност"


Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов призова временно да бъде спряно изпълнението на разпоредбите в Пакет Мобилност I, отнасящи се за каботажа и връщането на камионите, до приключването на военната агресия на Русия срещу Украйна. Това стана по време на провелата се днес неформална видеоконференция на министрите на транспорта на Европейския съюз, съобщиха от МТС.

Заместник-министърът посочи, че войната в Украйна ще окаже дългосрочно негативно въздействие върху състоянието на икономиката и функционирането на транспортния сектор в Европейския съюз.

„В Европейския съюз работят голям брой украински водачи, диспечери и спедитори. Много от тях се завърнаха в Украйна в отговор на военната мобилизация, което влошава ситуацията с липсата на професионални водачи на тежкотоварни превозни средства. Прилагането на новите ограничения, по-специално правилото за връщане на превозните средства, изисква допълнителни операции и водачи, които на този етап е трудно да се организират и ангажират. При такива екстремни обстоятелства е важно секторът на автомобилни превози на товари да бъде улеснен да работи по възможно най-ефикасния и ефективен начин, без ненужни отклонения, празни курсове и загуба на време и ресурси“, изтъкна Владимир Върбанов.

По време на разговорите заместник-министърът на транспорта и съобщенията отправи апел за координирани действия на ниво Европейския съюз за бързо и безопасно извеждане на моряците, намиращи се в украинските пристанища. Той посочи, че българската страна полага непрестанни и систематични усилия за репатриране на членовете на екипажите, които са български граждани, като до сега са евакуирани шестима от моряците, които вече са в България, съобщава БГНЕС