Банка на Цветелина Бориславова придобива "Токуда Банк", КЗК даде зелена светлина

Цветелина Бориславова, снимка: БГНЕС

Цветелина Бориславова, снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Българо-американската кредитна банка (БАКБ), на Цветелина Бориславова да придобие „Токуда Банк“.
Стойността на сделката не е оповестена. Сключването й е продиктувано от желанието на БАКБ да предлага по-пълна гама от продукти, която да задоволи установеното търсене на потребителите.

„В резултат на нотифицираната сделка БАКБ ще придобие мажоритарен дял в „Токуда Банк“ АД и ще има възможност да определя самостоятелно търговската политика на придобиваното дружество. Следователно БАКБ ще придобие пряк едноличен контрол върху целеното предприятие, с което ще бъде осъществена промяна на лицето, упражняващо решаващо влияние върху него“, заявяват от КЗП.

БАКБ е 12-та по големина финансова институция в страната, общо активите на банката към 31 март 2024 г. възлизат на 2,880 млрд. лв. Печалбата й за първото тримесечие на годината е 16,332 млн. лв.

Активите на „Токуда Банк“ към 31 март 2024 г. възлизат на 498,4 млн. лв. Печалбата й за първите три месеца е 2,872 млн. лв. І БГНЕС