Блумбърг: Милиардерите, които се отправят към Давос, отразяват променения световен ред

Не беше толкова отдавна, когато руските милиардери бяха неизменна част от Давос, толкова обичайни, колкото и пухените палта Moncler.

Тази година те отсъстват. Войната в Украйна и остракирането на Русия от Запада на практика прогониха олигарсите от ежегодната конференция на капиталистическия елит, съобщава агенция Блумбърг.

След две години на пандемично прекъсване Световният икономически форум се завръща в зимната си алпийска обстановка, като ще се проведе от 16 до 20 януари. Но съставът на списъка с гостите милиардери е съвсем различен и отразява глобалните сътресения, които промениха съдбата и изместиха центровете на властта в условията на война, болести и нарастваща инфлация.

За участие в тазгодишното събитие са регистрирани около 116 милиардери, което е с 40% повече, отколкото преди 10 години. Освен отсъстващите руснаци, тази година няма нито един от Китай, тъй като страната все още не се е съвзела от рязкото увеличение на броя на ковид-случаите и срива на фондовия пазар, които през 2022 г. заличиха 224 млрд. долара от състоянието на най-богатите хора в страната.

За запълването на празнината помага нарастването на броя на милиардерите от Персийския залив - регион с новопридобита смелост благодарение на нарастващите цени на петрола и репутацията на място на относителна стабилност в един размирен регион.

От Индия, която в предишни години неизменно присъстваше в Давос, участват 13 милиардери, включително въглищният магнат, превърнал се в диверсифициран индустриалец Гаутам Адани, чието богатство се е увеличило с 44 млрд. долара през миналата година. Понастоящем той е четвъртият най-богат човек в света според индекса на милиардерите на Блумбърг. Почти една трета от всички присъстващи филипинци претендират за 10-цифрено състояние.

Американците, както обикновено, са най-многобройната група - 33 милиардери ще присъстват, включително корпоративни титани, които пропуснаха миналогодишното събитие, отложено за май. Особено добре ще бъде представен Уолстрийт, като в списъка с гостите са JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън, Лари Финк от BlackRock Inc. и Стив Шварцман от Blackstone Inc..

Въпреки близостта им до швейцарския ски курорт, само 18 европейски милиардери са се регистрирали за участие . Единствените участници от засегнатата от рецесията Великобритания са индийци: Лакшми Митал от стоманодобивния гигант ArcelorMittal и неговите деца.

Общият брой щеше да е по-голям, ако не беше сривът на световните пазари. Например Гонг Инджинг, основател на платформата за медицински данни Yidu Tech Inc. изкара състояние от милиард долара с публично предлагане в разгара на ковид през 2021 г. Оттогава акциите на компанията са паднали с 90%. /БГНЕС