Депутат пита: Ще загуби ли България 32 210 389,60 € от ЕК за рентгеново оборудване на митниците?

Людмила Петкова, Нова  ТВ

Людмила Петкова, Нова ТВ

Има ли риск България да загуби безвъзмездното финансиране от ЕК, за осигуряване на рентгеново оборудване за защита на външните граници? Това актуално питане е задал до финансовия министър Людмила Петкова депутатът от ПП-ДБ Мартин  Димитров.

През 2021 година с Регламент (ЕС) 2021/1077 е създаден Инструмент за финансова подкрепа за оборудване и митнически контрол (ССЕІ), финансиран по Фонда за интегрирано управление на границите на ЕС, в контекста на многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027. Създаването на Инструмента отговаря на нарастващия и неотложен приоритет за гарантиране на стабилно управление на външните граници на Съюза и повишаване на сигурността на всички страни-членки. 

От официалния сайт на ЕК става ясно, че проектът 2021-BG- BCROSS е на стойност 40 262 987,00 € без ДДС. Той стартира на 1 ноември 2022, а финансовият принос на ЕК е на стойност 32 210 389,60 € без ДДС.

На 2 август 2023 г Агенция „Митници" публикува открита процедура за обществена поръчка по проекта. На 16 януари 2024 г  обаче процедурата е прекратена с Решение No 486/16,01.2024 на Върховния административен съд на Република България. Месец по-късно Агенция Митници информира за прекратяването на обществената поръчка. Заради липсата на яснота депутатът иска информация от ресорния министър, какви мерки са предприети за осигуряване на рентгеново оборудване за защита на външните граници,  има ли риск страната ни да загуби безвъзмездно финансиране в рамките на милиони евро? 

Експерти смятат, че проектът CCEI е от  изключителна важност  и значение за  България, заради значителната по размера си безвъзмездна помощ от ЕК за осигуряване на усъвършенстван и ефективен митнически контрол на българските и външните граници на ЕС. 

Доставката на надеждно и сигурно оборудване за митнически контрол в съответствие с изискванията на CCEI е от особена важност и в светлината на бъдещия Митнически орган на Европейския съюз. Регламент за създаването на този Митнически орган е в процес на подготовка и има за цел да гарантира по-ефективен, укрепен и устойчив на измами митнически съюз. 

При разходването на средства по грантови инструменти на ЕК от особена важност е провеждането на прозрачни обществени поръчки в съответствие с правилата с на българското и европейското законодателство.

Отговорът на служебния финансов министър Петкова по важната тема се очаква да стане факт през следващата седмица, а становището ще бъде качено на сайта на Народното събрание.