Експериментът 4-дневна работна седмица: по-ефективна работа и повече време за семейството

2/3 от новозеландците искат да работят четири дни

Новозеландецът Бен Дънсхелт доскоро е прекарвал по пет дни в офиса. Сега той има време за двете си малки деца в четвъртък и прекарва деня в ритане на топка и игра на криеница, вместо да се занимава с имейли и срещи. Защото компанията на Бен тества четиридневната работна седмица от август насам, съобщава Дойче веле.
Ето какво още се казва в публикацията:

Всички служители имат по един допълнителен почивен ден седмично, обяснява 42-годишният мъж: "Имам две дъщери - на седем седмици и на две години и половина. Допълнителният почивен ден помага много." Освен това уикендите са много по-спокойни, защото може да свърши нещо и през седмицата, казва счетоводителят.

По-висока производителност, по-малко болнични и по-добро настроение

От август насам инженерно-консултантската компания BVT от Окланд също участва в световния експеримент за постигане на 100-процентова ефективност за 80 на сто от работното време. Всичко трябва да бъде стриктно организирано. Губенето на време вече не е опция, подчертава инженерът Сурияраж Слунке. "За да увеличим производителността, прекарваме по-малко време в срещи. Има ясен дневен ред, така че да не се върши нищо излишно", казва той. Освен това, обяснява инженерът, всеки трябва да е съсредоточен. "И ако имаме краен срок, се уверяваме, че има време за всичко."

Четиридневната работна седмица е бъдещето. Мениджърката на BVT Сейнуен Макнийл е убедена в това. Компанията бързо решава, че ще участва в пилотния проект. Тя е зависима най-вече от добрите си квалифицирани работници, които предпочитат по-голяма гъвкавост пред бонуси към заплатата. Първите резултати доказват правотата на Макнийл. "Производителността и печалбите ни са по-високи. Отпуските по болест са по-малко, а настроението в екипа е по-добро. Много сме доволни."

В проучване сред компаниите, които се включиха в пилотния проект, 88% от анкетираните заявяват, че четиридневната работна седмица води до добри резултати в тяхната компания. 86% от тях съобщават, че е "много вероятно" или "вероятно" да продължат да използват този модел, дори и след края на пробния период.

2/3 от новозеландците искат да работят четири дни в седмицата

Според проучванията две трети от новозеландците искат по-голяма гъвкавост на работното време. През 2018 г. бизнесменът Андрю Барнс превърна идеята за четиридневна работна седмица в глобално движение. Филантропът се зачуди защо в информационната ера на 21-ви век хората все още работят с моделите на работното време от 20-ти век.

През 20-те години на миналия век Хенри Форд насърчава петдневната работна седмица вместо шестдневната. Сега е време за нова адаптация, казва Барнс. Няма област, която той да смята за неподходяща - независимо дали става дума за високоплатени или нископлатени работни места. Достатъчно е само малко въображение и смелост, за да може моделът да се приложи и в болници или вериги за бързо хранене.

"Там се налага да обучавате нови служители постоянно, което е свързано с големи разходи, защото до 80% от работещите напускат в рамките на първата година", твърди Барнс. Но ако на служителите се предложи модел на работно време, който позволява по-добър баланс между професионалния и личния живот, нараства и вероятността те да искат да запазят работата си.

Работните дни при четиридневна работна седмица са по-стресиращи

Счетоводителят Дънсхелт също споделя, че сега работи по-ефективно. Само веднъж за четири месеца на компанията се е налагало да отмени почивен ден, за да завърши проект. Изисква се гъвкавост и от двете страни: компанията не затваря напълно в един ден от седмицата, но служителите трябва да се споразумеят кой кога да ползва допълнителен почивен ден.

"Взех решение за четвъртък", казва Дънсхелт. "Когато отивам на работа в петък, съм свеж и мога да съм продуктивен, преди да изчезна за уикенда."

42-годишният мъж казва, че все пак провежда повече телефонни разговори по работа и пише повече имейли. В резултат на това работните дни стават малко по-напрегнати. Но той приема това - почивният ден със семейството му е чудесна мотивация.