Христов: С дългосрочните договори с „Уестингаус“ и с „Фраматом“ гарантираме сигурността на нашата АЕЦ

Росен Христов

Росен Христов

В момента с тази схема с двете компании с дългосрочни договори де факто постигаме абсолютно всички изисквания на Европейския съюз и ставаме страната, с една от най-сигурните атомни електроцентрали. Това заяви пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на БГНЕС.

Росен Христов подчерта, че доставките с енергийни източници се използват и по геополитически причини и припомни, че въпреки страната ни има договори и потвърди желание да си вземем останалите количества, руската страна на отговори на тези искания. „За нас е изключително важно да имаме надеждни доставки, защото без атомната ни централа българската енергетика за момента няма да може да задоволява вътрешните нужди. Да не говори за износ, който да осигурява голяма част от БВП, така че отделно имаме нормативните изисквания, както решението на НС за диверсификация, така и решението в Европа, което заставя всички АЕЦ да постигнат диверсификация, т.е. да имат сигурни и многообразни източници на доставки“, подчерта той и допълни, че в случая страната ни постига максималното – дългосрочни договори, няколко източника на доставка и т.н.

Във връзка с очакванията, че газът ще поскъпне, енергийният министър посочи, че със зимния период това не е неочаквано. „Това, което допълнително оскъпява в България, е скъпият газ, който беше нагнетен в Чирен, и който ние използваме през зимния период и влиза в микса. Ние се опитваме да договорим максимално добри цени на тези доставки, които сега правим, и да доставяме повече газ, т.е. да използваме по-малко от Чирен, т.е. да избутаме проблема за след отоплителния сезон, където лека-полека да вкарваме количества от Чирен и да смъкнем средната цена“, обясни той и добави, че според него има успех в това отношение, тъй като цената е под 200 лева.

На фона на Европа, министър Христов също смята, че страната ни се справя добре, благодарение на конкурентните процедури, които са организирани. „От октомври месец насам нямаме пикове, имаме стабилни доставки, нямаме криза с количествата и цената е конкурентна, може би една от най-ниските в Европа“, допълни той и отбеляза, че са вложени и много усилия за пускането в експлоатация на интерконектора Гърция-България, който дава възможност за доставка на азерски газ на конкурентни условия. /БГНЕС