Кирил Петков: Очакваме чужди инвестиции в българската икономика за 4 милиарда лева

Кирил Петков

Кирил Петков

Надявам се парламентът да излъчи стабилно правителство, а ние като служебен кабинет да свършим още добри неща в оставащите дни. Трети избори не са добър вариант, а резултатът няма да по-различен.  Това обяви по Нова ТВ министърът на икономиката Кирил Петков.

Надявам се бъдещото правителство да продължи промяната, която започнахме със служебния кабинет. Нямам нова покана от партията победител да продължа в нов състав на МС. За 9 седмици президентът Радев нито веднъж не ми се е обаждал, имахме пълна свобода на работа. В министерството видях, как един милиони са отивали за мазнинки на едни хора, изтичали са милиони за фиктивни ремонти на язовири, за ненужно строителство, парите са раздавани авансово. И тези пари са се раздавали в условия на пандемия и криза. Така например отпуснали са пари за строеж на сграда за държавната администрация – 90 хил. кв. м. площ в „София тех парк“, посочи министър Петков.

Той коментира и темата за бъдещето на ББР. Два от кредитите отпуснати от нея са за около 100 млн.  всеки, с малки лихви и голяма главница. Добрата новина е, че ББР е много стабилна и няма проблем за сигурността й. Въпросът е какво е обезпечението на тези кредити, тогава може да има проблем. Явно  в тази банка някой е оказвал някакво влияние, защото нормален банкер няма да раздаде такива кредити, допълни Петков. Той обяви, че са успели да увеличат парите за бизнеса от 900 милиона на 1 350 млрд. в Плана за възстановяване. Трябва да инвестираме в иновативни компании с импортна насоченост. Очаквам 4 милиарда инвестиции да навлязат в българската икономика. Моделът за България трябва да бъде с привличането на инвеститори като компанията за електромобилите, убеден е Петков.