Ключова антикирзисна мярка – намаляване на законната лихва при забавени плащания

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Клуб „Просперитет” обяви своя нова позиция - антикирзисна мярка, която предвижда намаляване на законната лихва при забавени плащания.

Ето мотивацията на инициаторите, обявена в съобщение до медиите:

Алтернативата - Предлагаме законната лихва при забавени плащания да бъде намалена на не повече от основния лихвен процент /ОЛП/ + 4% за гражданите и не повече от ОЛП +8% за фирмите (сега е ОЛП +10% за всички).

Защо е важно: Кризата ще доведе до огромен ръст на забавените плащания към банки, сметки за парно, ток, вода, плащания към мобилни оператори. В общия случай се дължи законната лихва, която в момента е толкова висока, че е санкционираща, вместо да бъде компенсираща. Ако не се вземат мерки, плащанията за лихви ще натоварят прекомерно хората и бизнеса. Държавата се превръща в съучастник в натоварването на гражданите с несправедливи и прекомерни плащания!
Огромен е броят на случаите на просрочени задължения на физически лица към банки и/или оператори на публични услуги, когато малко задължение след дълъг съдебен процес и  натрупани тежки лихви по действащия модел, се превръща в огромно задължение! Най-често жертви на подобни практики се оказват възрасти хора, малки семейни фирми, социално слаби и други, на които се налага да платят суми с пъти надвишаващи размера на първоначалния дълг. Често тези лоши практики водят до съсипване на човешки съдби и семейства.

Кога е въведена сегашната законна лихва ОЛП +10% - Надбавката за плащане при просрочени задължения е приета преди повече от 20 години при съвсем различна среда на висока инфлация и лихвени проценти по кредитите, които са в пъти по-високи от сегашните, а ОЛП е достигал до 200 и 300%. 

Европейската практика – много европейски страни имат диференцирана законна лихва при забавени плащания за гражданите и бизнеса. Нашето проучване показва, че размерът на законната лихва в България е една от най-високите в целия ЕС. Например в Австрия законната лихва е 4% за физически лица, а в Германия е 5% + ОЛП. В Литва и Латвия е 5% и 6%, съответно, за граждани.

Защо няма промяна вече 20  години – на 08.06.2016 г. Мартин Димитров, Петър Славов и други народни представители в миналия парламент внасят законопроект със същото предложение - законната лихва при забавени плащания да бъде намалена на не повече от ОЛП + 4% за гражданите и ОЛП +8% за фирмите. Законопроектът минава на първо четене и след това е блокиран, защото статуквото не желае промяната! 

Зад клуб „Просперитет” стоят Калин Манолов – журналист, Мартин Димитров – макроикономист, Христослав Ангелов – микроикономист, инж. Бойко Бочев – бизнесмен, Николай Кюркчиев –икономист, Петър Славов – адвокат, Владимир Сотиров – психиатър.