Красимир Манов: В България има залежи за над 400 млрд. кубични метра газ, но от Газпром спряха проучванията

Красимир Манов

Красимир Манов

България е богат на природен газ и ако днес той се добиваше щяхме да бъдем енергийно независими, без проблеми за пенсии и пълнене на бюджета. Това заяви по „ЕвроДикоф“ Карсимир Манов, енергиен експерт и бивш шеф на единственото дружество на територията на България за проучване и добив на нефт и газ в Плевен. Манов потвърди и показа в ефир части от митичния доклад, изготвен през 2011 година от американската фирма  Дайрект Петролиум, от който днес няма и следа в икономическото министерство.

Става дума  за резултатите от проведени проучвания в Етрополската формация, с изчислени запаси и потенциални ресурси  към 10. 11. 2011 година в  блок А Ловеч – България. Според Манов информацията от доклада е била конфиденциална, само за служебно ползване за Министерството на икономиката и енергетиката. Проучването на американците е установило, че в недрата на България има залежи от газ за над 400 милиарда кубични метра газ. Това са запасите в максималния им обем, ако се добива синьото гориво с помощта на съвременни способи и технологии. В противен случай количествата ще бъдат около 86 милиарда кубични метра газ, обясни Манов. Но за да се започне този добив най-напред трябва да се направят сондажи. Но през 2011 г. се намесват висши сили от Русия и Газпром  и спират проучванията, а България остава монополно зависима от руския скъп газ.

Манов коментира и високите цени на бензина и дизела, които се произвеждат в Рафинерията в Бургас. Той е категоричен, че бившият „Нефтохим“, който сега е собственост на „Лукойл“ трябва да се вземе на оперативно управление от държавата. 
Имам информация, че в Русия правят по 50 долара  отстъпка за  барел, а при нас цените по бензиностанциите нарастват неимоверно. В Германия, в Италия и други държави взеха на оперативно управление сходни дружества. Екстремните времена изискват екстремни мерки, ами Газпром, как ни спря дъвките от днес за утре. Може да се мисли и за одържавяване на рафинерията, собствениците й не са плащали нито една стотинка данък през последните години, обоснова се експертът. Според него игрите в енергетиката на България са за много милиарди, а ощетено винаги е обществото.