Маргарита Асенова: Европа не може да си позволи да финансира руски енергийни проекти

Проблемът на България е да влизат пропорционални количества газ от различни източници

Маргарита Асенова

Маргарита Асенова

Маргарита Асенов: 
Наблюдават се положителни тенденции в областта на енергетиката – да се снабдяваме от различни източници. Проблемът е, че руският газ заема най-голям дял, което може да промени балансът и да остави страната в зависимост от Русия, ако продължи да бъде водеща в доставките на газ. Но това зависи от политиката на българското правителството. Това коментира във видео мост София-Вашингтон по Би Ти Ви енергийният експерт Маргарита Асенова.

По думите й 50% газ от други източници ще разнообрази доставките на газ, ще даде по-голям избор и ще повлияе и на цените на газа. 

България плаща много високи цени за газ – 280 долара за 1000 куб. м, а Европа плаща до 120 долара за 1000 куб. м. А заради новите източници на газ, печалбите на „Газпром“ вече са паднали с 20%, посочи Асенова и добави, че проблемът за България е да влизат пропорционални количества газ от три различни източници. Но все още не може да се направи пропорционална дистрибуция на газ, към каквато се стреми страната.

САЩ изглеждат по-загрижена за енергийната сигурност на ЕС, отколкото тя самата. Вашингтон и Брюксел действат от две различни посоки, според своите интереси, но резултатът е един – диверсификация на пазарите за газ в Европа и свързване на пазарите, подчерта Маргарита Асенова.

Тя коментира и газовия хъб „Балкан“, който изграждаме на наша територия. Асенова изтъкна, че за да бъде успешен един газов хъб като търговска платформа, България трябва да търси възможности за нови газови хранилища.  Но какъв е смисълът да се резервира руски газ, ако искаме да бъдем на газовия пазар, ако спазваме европейските директиви за диверсификация на източниците на газ, попита енергийният експерт.

Европа не може да си позволи да финансира руски енергийни проекти, коментира на фирала на разговора Маргарита Асенова.