Министерство и бизнес умуват как да се справят със скъпия ток

снимка: пресцентър на МЕ

снимка: пресцентър на МЕ

Представители на бизнеса, енергийния регулатор и Министерството на енергетиката обсъдиха на среща мерки с различен срок на действие заради високите цени на тока на борсата. От 1 юли целият бизнес купува ток там, а в началото на август борсовият ток в сегмента "Ден напред" рязко поскъпна.

"Ситуацията е наистина много драматична", обяви на брифинг след срещата Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Обяви, че стопанските потребители на електроенергия трябва да спечелят "няколкостотин милиона евро сумарно", за да плащат високите цени на тока.

Противно на първоначалните коментари, когато токът рязко поскъпна, той обяви, че това не се дължи толкова на физически недостиг на ток, а на няколко фактора, сред които изреди поскъпването при алтернативните горива като природен газ и въглища, както и на емисиите парникови газове. "Алтернативните горива, които могат да успокоят пазарите, са в недостиг или скъпи. Всичко това ще затрудни нас от година след пандемия да излезем от кризата", обясни Стаменов.

В отговор на въпрос съобщи, че дневната консумация на ток в България е 4000 мегавата, а износът е 2000 мегавата. "Тоест няма физически недостиг, а паника на пазарите и съответно тя е в целия ЕС и се пренася и тук", обобщи той.

Затова от името на бизнеса пледира държавната администрация да вземе мерки, за да бъде успокоен пазарът и да се намери решение за стопанските потребители в страната, а не само за енергоинтензивната индустрия, така че да могат да изкарат зимата.

Министърът на енергетиката Андрей Живков обяви, че в близките дни ще бъдат обсъдени всички предложения, за да може поне краткосрочните мерки, които се смята, че ще успокоят цените, да започнат да се прилагат. На въпрос какви мерки са предложени посочи, че тепърва ще се обобщят, но сред тях постави преразглеждане на правилата, по които работи борсата, подпомагане на енергоинтензивните производства заради скъпите емисии парникови газове. Обяви, че управляващите не споделят ширещите се в обществото подозрения за спекулации на енергийната борса, но че правилата на търговия могат да се подобрят, така че в бъдеще да няма съмнения за злоупотреби.

На свой ред обясни, че от началото на септември цените в България се движат "в дъното" на тези в другите европейски държави, но че това не е успокояващо. Обяви, че още с поскъпването през август са мобилизирани всички производствени мощности, като към тях ще се присъединят и последните два блока на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", които са в ремонт. Това е важно, тъй като от 11 септември един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" работи с около половината си капацитет по технически причини.

"Благодарение на тези мерки успяваме да стоим на дъното, но това не ни успокоява, защото макар и на дъното, цените са си високи", обяви той.

Посочи, че като служебно правителство то няма да може да извърви целия път на предложените мерки с различни промени, но може да започне да прави някакви стъпки. "За нас е важно българската индустрия да остане конкурентоспособна и да не се предизвикат фалити или някакви сътресения в икономиката, защото това са неща, които ще рефлектират като цяло върху ситуацията в страната", заключи той.

Следващата седмица предстои нова среща по проблема, като тя ще включва и представители на Министерството на финансите и на икономиката, на която да се вземе решение тъкмо по краткосрочните мерки.

Днес пикът за днес е около 330 лв.