Нинова: Форсмажорът ще помогне най-много на експортно ориентираните български фирми

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Форсмажорът ще помогне най-много на експортно ориентираните български фирми. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

Тя обясни кои фирми са най-застрашени от ситуацията и на които форсмажорът ще помогне. "Това са експортно ориентираните фирми са най-засегнати. Те имат международни договори. В момента най-много пострадали са международните договори поради прекъсване на връзките на веригите на доставки. Вътрешният пазар не е толкова засегнат. Ако трябва да ви обобщя на кои фирми би помогнало най-много, това е на експортно ориентираните български фирми", заяви още Нинова. Тя посочи, че документът е изготвен в Министерство на икономиката.

"Самият акт в момента е на междуведомствено съгласуване. Надявам се, че на следващо или най-много на по-следващо заседание на МС да го обсъдим и да го решим", заяви още тя.

Нинова отговори на въпрос дали има критични стоки, които тя наблюдава. "Наблюдаваме ежедневно хранителните стоки и най-вече храните от малката потребителска кошница. Направихме едно информационно табло на стената на Министерство на икономиката", каза още Нинова. Тя заяви, че колегите й буквално всеки ден са на терен и правят проверки.

Вицепремиерът Нинова коментира и темата за Плана за възстановяване и устойчивост.

"Естествено, че нашето желаниe и позиция е по-бързо да бъде представен и приет. Едно нещо, по което сме изразявали особено мнение, най-вече икономиката и индустрията, вие го знаете - по-голяма част от средствата да са директни плащания към българските фирми, отколкото заеми, кредити и фондове. Българските фирми са пренатоварени с кредити", каза тя. По думите й самите те казват, че повече кредити не могат да понесат.

Нинова заяви, че от БСП са изразявали тази позиция пред правителството и коалиционните партньори., но не това е забавило плана. "Знаете, че там откритите въпроси, са в енергетиката", каза още Нинова. /БГНЕС