Пореден скандал в Министерство на икономиката - служебен министър прави мащабна административна реформа

Експериментът може да се окаже бомба в ръцете на следващо редовно правителство

Авторът

Авторът

Борислав Ангелов, политолог   

Едно от най-проблемните министерства в държавата е това на икономиката. Освен, че не реши проблемите с инфлацията, цените, правата на потребителите, затъна и в скандали с незаконни уволнения (като това на КЗП) или с тежки корупционни измерения като тези в Ел Би Булгарикум и соларния парк върху язовир „Огоста“.  Примерите за лошо управление на уволнения преди време от ВМЗ, от Корнелия Нинова заради съмнения за корупция министър Никола Стоянов са за учебник. Той не решава проблеми, а усвоява власт. Поредният скандал вече е факт. На 24 април следобед на интернет сайта на Министерски съвет за обществени консултации е качен проект на Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Министерството на икономиката и индустрията. В самия проект в Параграф 23 е написано, че постановлението влиза в сила от 1 май 2023 г. (!!!). След 6 дни. Законният срок за обсъждане и даване на бележки е 30 дни. Това е

административен произвол и злоупотреба с власт 

По същество това е нов правилник с който се преструктурира цялата администрация на министерството (директори, началници на отдели).  Предстоят масови уволнения и назначения.  Кое налага да се прави мащабна административна реформа в края на мандат на служебен министър и то след избори? Това е бомба в ръцете на следващо редовно правителство, което е наследство ще получи освен катастрофални резултати и чужда администрация.   

Имаме служебни министри, които се мислят за вечни. Не разбраха ли те, че имат известна ограниченост на функциите, която произтича от това, че получават своя мандат не от парламента, а са назначени от президента само за текущи задачи до провеждане на избори. Така е по Конституция. Под текуща дейност не се има предвид извършването на каквито и да е преструктурирания на администрацията. Това се прави от редовно правителство, което е избрано и подлежи на постоянен контрол от страна на парламента. Едно от важните неща за да функционира една администрация ефективно е да има предвидимост, последователност, с хоризонт на взетите решения и извършваните промени, с ясното съзнание кой носи политическата отговорност. Навсякъде по света е така. Тук обаче е иначе. С безразборната власт и своеволията на служебните кабинети на Радев трябва да се спре един път и завинаги.