Топ предприемачи и инвеститори дебатират за идеала „Успяла жена“ в България - в кариерата и обществото

Участниците във форума

Участниците във форума

 Кръгла маса с някои от най-изявените представители на технологичния и инвестиционния бранш се проведе в София в началото на седмицата. Инициативата бе водена от Цвете Дончева, която работи в Европейски фонд за рисково финансиране с фокус иновации в сферата на недвижимите имоти, и която е основател на този тип формати за събития, събиращи лидери в стартъп сферата от света - #EcosystemGiants. Сред гостите бяха Иглика Йорданова, Управляващ партньор в Colliers International, Рая Юнакова, инвеститор в LAUNCHhub Ventures, Ива Гумнишка (основател, Humans in the Loop) и Теодор Радонов, ръководител на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България.
Дискусията започна с всеобщото съгласие, че България всъщност e доста напред в сравнение с други страни в Западна Европа относно ролята на жените в бизнеса, и ръководните позиции заемани от нежния пол. “Вероятно е в следствие на пост соц режима - жените никога не са спирали да работят в нашата част на света. Винаги са били

 добре образовани и са съчетавали майчинството с кариера

 Нещо, което не е задължително валидно за някои западноевропейски държави. Мисля че, за това ние не сме и имали този 'glass ceiling' или поне усещането за такъв.” - сподели Иглика Йорданова, която също може да се похвали със над 60% представителност на нежния пол в екипа на Colliers за България.

 Рая Юнакова от LAUNCHhub Ventures се съгласи, добавяйки, че не е имало период в историята на държавата ни, когато на жените не им се е налагало да работят. “На Запад е било така, и в момента те се борят с обръщането на тази обществена нагласа.” Тя сподели и за огромната разлика в процента на жени/мъже в нейния випуск по информационни технологии - от почти пълно равенство в Техническия университет в България, до по-малко от 10% в Англия (според статистика на Световната банка от 2019 година, България е на първо място в Европа по жени в науката и по жени, които са студенти в IT сектора). В стая с преобладаващо участие на предприемачи бе разгърнат и въпросът за компенсация на жените (у нас неравенството в заплащането е над средното ниво в Европа, около 14%), както и за факторите, които оказват влияние при наемането на персонал. Възможно ли е всички кандидати да се оценяват напълно обективно, без наличието на второстепенни фактори и стереотипи в подбора на персонал? 

Ясен Русев, основател на компанията за писане по всяка повърхност, Escreo, може да се похвали с доста балансиран екип от страна на пола. “Жените наистина много работят за да се утвърдят. В някои случай дори видимо повече от мъжете. Не вярвах, че в сектора, в който сме, ще се за обградим с толкова много дами, но се оказва, че те са много добри търговци, и специалисти с качества, които на нас ни трябват.” Компанията е започнала с жена съ-основател, което е било и изключително добре прието от инвеститорите. Фондът, в който работи Цвете Дончева, PropTech1 Ventures също има управляващ екип, който е разнороден. Това освен да прави добро впечатление при оценка на инвеститори (особено инвестирайки в индустрия, която е токова доминирана от мъже-лидери), е и добра новина за техния рисков профил. Доказано е, че фондове с по-голяма репрезентация на жени в управлението водят до 10% по-печеливши екзити (Harvard Business Review). И при инвеститори, и при работодатели, евентуалният момент относно отглеждането на семейство и бременност присъства в преценката. “Важно е да знаеш, че имаш хоризонт с този човек” - допълни Ясен. “Този сценарий се разиграва в главата, когато си инвеститор - дали и кога човекът може да спре да работи във времето, тъй като основателите са особено ключови за компанията.” Много от гостите се съгласиха, че на този етап в никакъв случай не се наблюдава прекъсване на кариерно развитие у жените след бременност. “Това е лично решение. Виждам че, младите жени в момента не искат да зачеркнат един голям аспект от живота си като кариерата, а да ги съчетават.” - сподели Иглика. Бе споделено и че 

идеалите за това как един пол е възприет в обществото се менят

 “Едно време мъжете бяха възпитавани от малки, че те са по-силният пол, че знаят и могат повече. Сега вече не е така. Радвам се, че в днешно време жените започват да вървят напред и не само да настигат, но и да надминават мъжете.” - добави Ценка Емануилова, счетоводител с над 20 години стаж, която е ръководила счетоводната дейност на две от най-големите компании в България през 90те. А защо в някои сектори продължават да преобладават мъже? Въпрос на интереси, и възпитание от най-ранна възраст. 

Възможностите за младото поколение се формират в училище, но се създават доста по-рано. “Семейството е коренът, всичко.” - допълни Светлана Боянова, Председател на АгроХъб.БГ, дигитален иновационен хъб за земеделие и председател на Институт за агростратегии и иновации, която и в ролята на специален гост ‘затвори’ с финални думи кръглата маса. “За мен няма рецепта за успех, успех е когато един човек се чувства щастлив.” Светлана е пример за подражание на много жени, включително и на дъщерите си за лидер, който успява да съчетае грижите за семейство с успешна кариера. Възможно благодарение на много усилия, търпение и постоянство. “Битовизмите и ангажиментите всеки ден за сам родител е смачкващо. Направих два пъти бърнаут. Фактът, че съм жена както и ми пречи, и ми помага. Трябва да имаш граница, за да те вземат насериозно, особено в политиката (бел.ред в опита й на зам. Министър на земеделието).” Гостите бяха единодушни, че младостта (факторът ‘опит/възраст’) е по-често срещан по нашите ширини като предпоставка за подценяване, отколкото разделението на полова основа. Тема за размисъл за следващ път*.

 За първи път у нас, #EcosystemGiants се проведе в Networking Premium, популярно място за споделено работно пространство с офиси в цялата страна, и бе спонсорирано от блокчейн платформата за събития, Еведо. Ако искате да разберете повече и да участвате в следваща среща, свържете се директно с Цвете Дончева .