Украйна и Румъния подписаха споразумение за реверсивен режим на газа и отключиха Трансбалканския коридор

Компанията "Оператор ГТС на Украйна" и румънската Трансгаз (Transgaz) подписаха днес споразумение, което ще позволи доставките на природен газ в реверсивен режим за Украйна и след това към Молдова. По-рано условията за сътрудничество на оператора на украинската газопреносна мрежа не позволяваха да се транспортира природен газ реверсивно, тъй като тази възможност бе блокирана чрез договор за транзит на газ, подписан между компаниите "Нафтогаз Украйна" и Газпром през 2009 година, информира сайтът tsoua.com.

"Това е историческо решение, тъй като създава допълнителен маршрут за вноса на газ в Украйна, предимно за осигуряване на природен газ за потребителите на Молдова и украинските потребители в района на Одеса, разположен близо до границата. Това ще позволи да се подава газ през зимния сезон без прекъсване, дори в случай на евентуално прекратяване на транзита от Руската федерация", коментира Сергий Макогон, изпълнителен директор на новосъздадения GTS оператор в Украйна.

По време на среща в Брюксел на 12 декември 2019 г. операторите на GTS на Украйна, Молдова, Румъния и България по принцип постигнаха съгласие по текстовете на споразуменията за осигуряване на риверсивен режим през Трансбалканския газопровод, а именно по Транзит-1 в посока на България-Румъния-Украйна и Молдова.

Трябва да се отбележи, че споразумението, подписано по-рано между операторите на GTS в Украйна и Румъния, не позволява транспортирането на газ в обратна посока и не отговаря на европейските правила за взаимодействие, тъй като беше блокирано от действащ транзитен договор между НАК "Нафтогаз на Украйна" и "Газпром" АД.

След изтичането на срока на този договор от 1 януари 2020 година това ограничение ще бъде премахнато и операторът на украинската газопреносна мрежа ще може да си сътрудничи с румънския оператор на газопреносната мрежа, както е разписано в европейските разпоредби.

Освен това подобно споразумение създава допълнителна техническа възможност за Молдова алтернативно да внася газ за собствени нужди от Турция и Гърция, в случай че Газпром спре транзита през територията на Украйна.

Превод: Faktor.bg