Bloomberg: Европейската енергийна криза се задълбочава с нови ценови рекорди

Цените на електроенергията в Европа се повишиха до нови рекорди в четвъртък, съобщава Bloomberg, като посочва, че това се случва на фона на рекордните жеги и пожарите на континента.

Както отбелязва американската агенция, високите печалби на компаниите идват благодарение на свития пазар на природен газ - който се използва като гориво за електроцентрали - тъй като Русия намалява доставките точно когато Европа работи за попълване на запасите за зимата. Спадът в производството на ядрени реактори, както и ниското вятърно и водно производство, изостриха напрежението, повишавайки спектъра на интервенция за намаляване на търсенето, предава “Фокус”. 

„Ако Русия спре газа и може да няма достатъчно газ за цялото търсене, тогава ще има нормиране“, предупреждава Анегрет Грьобел, президент на Съвета на европейските енергийни регулатори, в интервю за Bloomberg Television.

"Спиранията на тока могат да бъдат избегнати, но, разбира се, това изисква много подготвителна работа, която извършваме в момента“.

Цената на електроенергията в Германия за следващата година се повиши с цели 6,6% до рекордните 455 евро за мегаватчас на European Energy Exchange AG. Във Франция се повиши с цели 7,8%, достигайки 622 евро за мегаватчас. Това е около 1100 долара за еквивалентната енергия на барел петрол.