Брюксел: Еврозоната върви към рецесия в края на 2022 г.


Еврозоната и повечето страни от ЕС ще се насочат към икономическа рецесия през последното тримесечие на 2022 г., според есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, съобщи "Евронюз".

„Икономическата ситуация се влоши значително и се насочваме към две тримесечия на свиване“, заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

ЕК преразгледа прогнозата си за инфлацията от юли, прогнозирайки, че цените ще достигнат своя връх в края на годината и ще останат високи през 2023 г. Инфлацията ще бъде средно 9,3% в ЕС и 8,5% в еврозоната за 2022 година.

„ЕС е сред най-пострадалите напреднали икономики, поради географската си близост до войната и силната зависимост от вноса на газ от Русия“, се казва в изявление на Европейската комисия.

„Енергийната криза подкопава покупателната способност на домакинствата и натежава върху производството.“

Въпреки че се очаква цените да спаднат през 2023 г., инфлацията все още се прогнозира да бъде 7% в ЕС и 6,1% в еврозоната, преди да намалее до 3% в ЕС и 2,6% в еврозоната през 2024 г.

Прогнозата на ЕС се основаваше на предположението, че геополитическото напрежение от войната в Украйна няма нито да се нормализира, нито да ескалира и че санкциите срещу Русия ще останат в сила. По думите на Джентилони обаче въздействието на приетите или планирани фискални енергийни мерки добавя несигурност към прогнозата за енергийната инфлация.

Средната инфлация за 2022 г. е най-висока в балтийските страни. Прогнозите сочат 19,3% в Естония, 18,9% в Литва и 16,9% в Латвия.