Чакаме този месец да признаят ядрената енергетика за зелена енергия

Румен Радев

Румен Радев

Очакваме този месец, след една наистина активна борба на държавите-членки, най-сетне решението ядрената енергетика да се признае като зелена енергия. Това е един огромен успех, каза президентът Румен Радев пред участниците в заключителното заседание в София на Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия. Информацията бе цитирана от БТА.

По думите на президента именно енергийната криза, която наблюдаваме в световен мащаб, провокира това трезво мислене за една чиста, достъпна, надеждна и икономична енергия.

Тази година домакин на форума е България, а 2021 г. е обявена за година на страната ни в Обединения институт за ядрени изследвания. Международната научна организация е учредена през 1956 г. и в нея членуват 18 държави от Източна и Централна Европа и Азия, като в момента 32 български представители от БАН, СУ "Св. Климент Охридски", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" сътрудничат на института.

Държавният глава изтъкна, че форумът в София е доказателство за приноса на страната ни и на българските учени за развитието на научните програми на Обединения институт за ядрени изследвания.

Президентът посочи, че през годините от създаването си от Обединения институт за ядрени изследвания са доказали, че съвременната наука може да се развива успешно само когато се обединят усилията на държавите. Това се вижда от резултатите - като брой и качество на научните открития на института - само в ядрената физика са повече от 40, резултат от обединените усилия на повече от 800 научни звена и институти от 64 държави, отбеляза Румен Радев.

Той посочи, че много млади учени започват своята кариера в Обединения институт за ядрени изследвания, където имат една внушителна научна инфраструктура, перспективни научни програми и задълбочени контакти с водещите научни звена на институти от целия свят.

Президентът изрази признателност към ръководителите на програми и ментори за техните усилия, професионализъм и всеотдайност, с които подготвят младите хора за науката, както и за това, че с дейността си съхраняват и развиват научния потенциал на региона и правят така, че научните постижения във важни области като астрофизиката, космическата медицина, науката за тежките елементи да водят до реален принос за нашето развитие.